šī ir slīdošā teksta rinda ar linku vai jebko citu

Kāpēc omega-3 ir vissvarīgākā taukskābe mūsu organismā?

Igors Pļava

Omega-3 taukskābes ir daļa no polinepiesātinātajām taukskābēm. Atšķirībā no piesātinātajām taukskābēm, organisms pats tās nevar ražot, tāpēc tās ir jāuzņem ar uzturu. Tā kā Omega-3 taukskābes ir vitāli svarīgas mūsu ķermenim, tās sauc arī par neaizvietojamām taukskābēm. Ir vairāki Omega-3 taukskābju veidi. Tie, galvenokārt, atšķiras pēc ķīmiskās struktūras un izcelsmes. Starp vissvarīgākajām taukskābēm ir: eikozapentaēnskābe (EPA), dokozaheksaēnskābe (DHA) un alfa-linolēnskābe (ALA). Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde (EFSA) ir sniegusi labvēlīgu atzinumu par jūras Omega-3 taukskābju EPA un DHA pozitīvo ietekmi uz cilvēka veselību.

Omega-3 galvenie uzdevumi:

  • Uzlabo šūnu membrānas caurlaidību, tādējādi stimulējot minerālvielu uzsūkšanos organismā;
  • Efektīvi cīnās ar hroniska iekaisuma procesiem organismā;
  • Regulē sirds un asinsvadu veselību;
  • Palīdz uzturēt ādas, matu, nagu un locītavu veselību;
  • Samazina holesterīna līmeni un palīdz normalizēt asinsspiedienu;
  • Uzlabo smadzeņu darbību un atbild par redzes veselību;
  • Samazina alerģiju un astmas attīstību;
  • Palīdz atjaunot enerģiju un dzīvesprieku ikdienā.

Atšķirība starp jūras un augu valsts Omega-3 taukskābēm.

Jūras Omega-3 taukskābes EPA (eikozapentaēnskābe) un DHA (dokozaheksaēnskābe), galvenokārt, ir atrodamas tādos produktos kā jūras treknās zivis, krils, vēžveidīgie un jūras aļģes. Omega-3 taukskābes ALA (alfa-linolēnskābe) atrodamas tādos produktos kā linsēklas, čia sēklās, riekstos u.c. Šo produktu eļļas ir īpaši bagātas ar ALA. Ķermenis var pārveidot Omega-3 taukskābes ALA taukskābēs EPA un DHA tikai daļēji, kā arī koeficients ir ļoti atšķirīgs, atkarībā no dažādiem faktoriem, piemēram: vecuma, dzimuma, svara un metabolisma. Konversijas likme ir vidēji tikai no 5 līdz 10%. Augu Omega-3 taukskābes papildina jūras Omega-3 taukskābes no zivīm un aļģēm, bet diemžēl tās neaizstāj. Neskaitāmi pētījumi apstiprina jūras Omega-3 taukskābju EPA un DHA pozitīvo ietekmi uz veselību.


Mūsdienās Omega-3 un Omega-6 attiecība bieži nav līdzsvarota, kāpēc?

Mūsu ķermenim ir vajadzīgas Omega-3 un Omega-6 taukskābes. Lai arī abām taukskābēm ir ļoti līdzīga ķīmiskā struktūra, tās darbojas pretējos virzienos. Omega-3 taukskābes samazina iekaisuma procesus organismā, bet Omega-6 taukskābes veicina iekaisuma attīstību. Tāpēc mūsu ķermenim ir nepieciešams Omega-3 un Omega-6 taukskābju līdzsvars. 

Omega-3 un Omega-6 nelīdzsvarotība var izraisīt hronisku iekaisumu organismā, kas var veicināt noteiktas slimības. Omega-6 un Omega-3 attiecība ir hroniska ķermeņa iekaisuma faktors. Kopš akmens laikmeta mūsu uzturs ir nodrošinājis pareizu līdzsvaru starp abām taukskābēm. Mūsu ēšanas paradumu attīstība kopš pagājušā gadsimta septiņdesmitajiem gadiem (pārstrādātu pārtikas produktu un rūpnieciski sagatavotu ēdienu patēriņš, masveida lauksaimniecības dzīvnieku patēriņš, palielināts lētu augu eļļu patēriņš utt.), ir negatīvi ietekmējis Omega-6 un Omega-3 attiecību. Mūsdienās vidējā Omega-6 un Omega-3 attiecība ir aptuveni 15:1. Tas nozīmē, ka mēs patērējam 15 reizes vairāk Omega-6 nekā Omega-3! Attiecība, kas mazāka par 5:1 (Omega-6 pret Omega-3), ir labvēlīga veselībai. Terapeitiski bieži tiek meklēta attiecība, kas mazāka par 3:1.

Pārtikas produkti ar augstu Omega-6 saturu.

Pārtikas produkti, kas bagāti ar Omega-6 taukskābēm, ietver lielo lopkopības saimniecību gaļu, pārstrādātus gaļas produktus un ātrās ēdināšanas produktus. Pārstrādāti piena produkti (piemēram, siers un sviests) un vistas olas arī satur daudz Omega-6 taukskābju. Augsts Omega-6 līmenis dzīvnieku barībā, galvenokārt, ir saistīts ar pieaugošu koncentrētas un lētas barības izmantošanu lielās saimniecībās. Dienas laikā mēs patērējam lielas Omega-6 devas, jo Omega-6, ko lielie lauksaimniecības dzīvnieki uzņem ar pārtiku, vēlāk atrodams uz mūsu šķīvja.

Pārtikas produkti ar augstu Omega-3 saturu.

Vislabākais Omega-3 avots ir jūras treknās zivis, piemēram, siļķe, makrele, lasis, sardīnes vai anšovi un jūras aļģes. Zivis iegūst Omega-3 barojoties ar aļģēm, tāpēc ir svarīgi zināt, ko zivis ēd. Piemēram, savvaļas zivīs ir daudz Omega-3, jo tās, galvenokārt, barojas ar aļģēm, garnelēm un maziem krabjiem. Audzētajās zivīs ir daudz zemāks Omega-3 saturs, jo viņu uzturs sastāv no sojas pupām un graudiem. Šī iemesla dēļ, audzētās zivis satur daudz mazāk Omega-3, nekā savvaļas zivis. Linsēklu eļļa, čia eļļa un valriekstu eļļa satur īpaši augstu Omega-3 taukskābju līmeni, tomēr, tām ir augu valsts taukskābe ALA, kuru ķermenim ir grūti pārveidot par EPA un DHA.

Ikdienas vajadzība – cik daudz Omega-3 taukskābju mums vajadzētu patērēt?

Lai kompensētu Omega-3 deficītu un līdzsvarotu Omega-6 un Omega-3 attiecību, ieteicams dienā patērēt 2000 mg Omega-3 taukskābju. Tas ir pierādīts ar daudziem zinātniskiem pētījumiem un vairāk nekā 30 000 individuālu analīžu rezultātiem, kas veikti sadarbībā ar Omegametrix® – Eiropas vadošo taukskābju mērīšanas laboratoriju. Ikdienas vajadzību pēc Omega-3 var apmierināt gan ievērojot īpašu diētu, gan uzņemot nepieciešamās taukskābes ar uztura bagātinātājiem. Tomēr, ja vēlaties dienā iegūt 2000 mg Omega-3, jums vajadzētu ēst no 100 līdz 3000 gramiem trekno zivju (atkarībā no zivju veida). Daudziem cilvēkiem tik liels zivju patēriņš nav iespējams un pat nav ieteicams, pieaugošā jūras un okeāna piesārņojuma dēļ. Tāpēc, regulāra kvalitatīvu Omega-3 piedevu, kuru pamatā ir zivju eļļa vai jūras aļģu eļļa lietošana ir lieliska alternatīva. Piemēram, ar NORSAN Omega-3 kopējo taukskābju daudzumu, lai apmierinātu savas Omega-3 vajadzības, pietiek ar vienu karoti dienā, t.i. 2000 mg. Protams, tikpat svarīgi ir vienlaikus samazināt ar Omega-6 bagātu pārtikas produktu patēriņu.

Ieteikumi izvēloties Omega-3 uztura bagātinātājus.

Ir pierādīts, ka Vidusjūras valstu, Japānas un Grenlandes iedzīvotājiem ar diētu, kas ir bagāta ar Omega-3, ir mazāks sirds slimību risks nekā rietumvalstīs, ASV un Lielbritānijā. Šī un citu veselības ieguvumu dēļ ir ieteicams ēst vairāk pārtikas, kas satur polinepiesātinātās taukskābes. Zivis un vēžveidīgie ir arī labi daudzu vitamīnu un minerālvielu, piemēram, joda, kalcija un selēna, avoti. Tie nodrošina citas svarīgas uzturvielas, tostarp A un D vitamīnus un olbaltumvielas. Vislabākais veids, kā nodrošināt organismu ar labvēlīgajām taukskābēm ir sabalansēts uzturs, tomēr, ja izvēlaties papildināt uztra bagātinātājiem, speciālisti iesaka:

  • Ikdienas lietošanai izvēlēties Omega-3 eļļu, nevis zivju aknu eļļu;
  • Izvēlieties Omega-3 eļļas konsistences produktu un kapsulas izvēlēties tikai kā otro iespēju;
  • Pārbaudiet uz etiķetes DHA un EPA saturu;
  • Pārbaudiet, vai uztura bagātinātājs ir attīrīts no piesārņojumiem, smagajiem metāliem un parabēniem;
  • Efektīvi antioksidanti – ieteicamie flavonoīdi no kvalitatīvas olīveļļas;
  • Izvēlieties vecumam un ķermeņa svaram piemērotu uztura papildinājumu;
  • Pārbaudiet, vai uztura bagātinātājs ir reģistrēts Pārtikas un Veterinārā dienesta uztura bagātinātāju reģistrā;
  • Ja rodas šaubas par pareizo izvēli un devu, meklējiet padomu pie dietologa.

NORSAN – premium kvalitātes, augstas devas Omega-3 uztura bagātinātāji no Norvēģijas!

NORSAN ražo Premium klases zivju un aļģu eļļas Omega-3 uztura bagātinātājus. Norsan zivju eļļa tiek ražota Norvēģijā. Norsan piedāvājumā ir pieejams novatorisks diagnostikas tests individuālai taukskābju līmeņa noteikšanai asinīs. NORSAN ir specializēts Omega-3 zīmols, kuru iesaka ārsti un uztura speciālisti. NORSAN uztura bagātinātāji ir Starptautisko zivju eļļas standartu  “IFOS” un  Jūras draugs “Friends of the Sea” sertificēti.

 

Oficiālais NORSAN izplatītājs Latvijā SIA „Ragne”

Adrese : Senču iela 7-2, Rīga, LV-1012

Telefona numurs: +371 26159182

E-pasts: norsanbaltic@gmail.com

Mājas lapa: www.norsanbaltic.com

 

 

 

Vairāk par šo tēmu:

Kas ir transtaukskābes?

Nepiesātinātās taukskābes ir taukskābju molekulas, kas satur vismaz vienu dubultsaiti. Tās var iedalīt kā cis (izliektas formas) vai trans (taisnas formas) – to nosaka dubultsaites

Lasīt »