TOP 5 receptes ar aerogrilu

Igors Pļava

Karstā gaisa friteris jeb aerogrils ir samērā jauna mazā virtuves tehnika, kas gūst arvien lielāku pircēju interesi, pateicoties augošam pieprasījumam pēc veselīgi pagatavota ēdiena.

Atšķirībā no tradicionālā taukvāres katla, kurā produkti cepas lielā eļļas daudzumā, aerogrilā tie gatavojas ar cirkulējoša karstā gaisa palīdzību. Šīs cirkulācijas ietekmē arī notiek cepšana. Rezultāts ir ēdiens ar kraukšķīgu garoziņu un mīkstu, sulīgu iekšpusi, ko panāk ar minimālu eļļas daudzumu. Iespēja iegūt gardu un aromātisku ēdienu bez liekām kalorijām un sliktā holesterīna riska, padara karstā gaisa friteri par virtuvē plaši izmantojamu ierīci.

Iedvesmai apskatīsim 5 populāras fritētu ēdienu receptes, ko ērti un galvenais arī ātri iespējams pagatavot ar karstā gaisa friteri.

Fritēti kartupeļi

Sastāvdaļas:

  • 2 lieli vai 3 vidēji kartupeļi
  • 1 ēdamkarote olīveļļas (apsmidzināšanai)
  • ½ tējkarote jūras sāls vai pēc garšas
  • Melnie pipari pēc garšas
  • Ķiploku pulveris pēc garšas
  • Paprika pēc garšas

Gatavošanas gaita:

  1. Notīra un nomazgā kartupeļus. Sagriež tos apmēram vienādos 0.6 cm biezos stienīšos.
  2. Stienīšus kārtīgi noskalo tekošā aukstā ūdenī, liek uz dvielīša un nosusina.
  3. Stienīšus ievieto lielā bļodā un apsmidzina ar olīveļļu, rūpīgi apmaisa, lai visi stienīši būtu vienmērīgi pārklāti ar eļļu.
  4. Aerogrilu 5 minūtēs uzkarsē līdz 180 0C.
  5. Kartupeļu stienīšus vienā kārtā ievieto aerogrila grozā.
  6. Kopējais gatavošanas laiks 15 minūtes. Gatavošanas procesa vidū grozu sakrata, lai stienīši iegūtu vienmērīgu frī izskatu.
  7. Kad kartupeļi gatavi, tos izņem no karstā gaisa fritera groza un pievieno sāli, kiploku pulveri, piparus un papriku pēc garšas.

Fritēti vistu spārniņi

Sastāvdaļas:

  • Apmēram 10 vistu spārniņu (sadalīti, ar nogriestiem spārnu galiem)
  • 1 ēdamkarote olīveļļas
  • 2 ēdamkarotes garšvielu maisījuma vistas gaļai
  • ½ tējkarotes cepamā pulvera

Gatavošanas gaita:

  1. Aerogrilu 3 minūtēs uzkarsē līdz 200 °C.
  2. Vistas spārniņus liek lielā bļodā un apsmidzina ar olīveļļu, pievieno vistas gaļas garšvielas un cepamo pulveri. Visas sastāvdaļas vienmērīgi izmaisa.
  3. Vistas spārniņus vienā kārtā ievieto aerogrila grozā.
  4. Cep 20 – 25  minūtes, gatavošanas procesa vidū spārniņus apgroza, lai tie vienmērīgi izceptos un kļūtu zeltaini brūni.
  5. Ar gaļas termometru pārbauda, vai spārniņu iekšienē temperatūra ir vismaz 740C.
  6. Gatavos spārniņus var pārliet ar mērci vai pasniegt kā uzkodu pie dažādām mērcēm.

Kroketes pildītas ar šķiņķi un sieru

Sastāvdaļas:

  • 60 ml piena
  • 100 g kukurūzas cietes
  • 125 g šķiņka kubiņu
  • 1 sīpols
  • 2 olas
  • 50 g rīvēta siera
  • 1 glāze rīvmaizes
  • Muskatrieksts pēc garšas
  • Sāls pēc garšas
  • Melnie pipari pēc garšas

Gatavošanas gaita:

  1. Katlā uzsilda pienu un, pastāvīgi maisot, pakāpeniski pievieno kukurūzas cieti, līdz masa sabiezē.
  2. Pievieno sīki sagriestu sīpolu, šķiņķi, muskatriekstu, sāli un piparus. Vāra dažas minūtes līdz sīpols ir mīksts.
  3. Noņem no uguns un masā iemaisa sarīvētu sieru. Atstāj atdzist.
  4. No atdzisušās masas veido kroketes.
  5. Kroketes iemērc sakultā olā un apviļā rīvmaizē.
  6. Aerogrilu 3 minūtēs uzkarsē līdz 195 °C.
  7. Kroketes vienā kārtā ievieto aerogrila grozā.
  8. Cep 10 minūtes, gatavošanas procesa vidū grozu sakrata, lai kroketes vienmērīgi izceptos.
  9. Kad kroketes kļuvušas zeltaini brūnas, izņem no fritera.

Arancini – fritētas rīsu bumbiņas (12 gb.)

Sastāvdaļas:

  • 2 glāzes vārītu rīsu vai risoto
  • ¼ glāze sausa baltvīna
  • Apmēram ½ glāzes sarīvēta Parmazāna siera
  • ½ glāzes rīvmaizes un Provansas garšvielu maisījums
  • 12 Mocarellas bumbiņas (vidēja izmēra)
  • Olīveļļa apsmidzināšanai
  • Jūras sāls un pipari pēc garšas

Gatavošanas gaita:

  1. Lielā bļodā rīsiem pievieno baltvīnu, Parmazāna sieru, sāli un piparus.
  2. No rīsu masas ar rokām izveido bumbu, kuras centrā ievieto vienu Mocarellu
  3. Bumbas apviļā rīvmaizes un garšvielu maisījumā.
  4. Aerogrilu uzkarsē līdz 190 °C.
  5. Rīsu bumbas apsmidzina ar olīveļļu un liek fritēties.
  6. Aerogrilu 3 minūtēs uzkarsē līdz 195 °C.
  7. Pirms pasniegšanas apkaisa vēl ar Parmazāna sieru.

Fritēti sviesta mīklas cepumi ar medu un pūdercukuru

Sastāvdaļas:

  • 2 glāzes kviešu miltu
  • 250 g sviesta
  • 2 tējkarotes vaniļas ekstrakta
  • 4 ēdamkarotes medus
  • 60 g cukura
  • Sāls pēc garšas
  • Pūdercukurs pārkaisīšanai

Gatavošanas gaita:

  1. Miltus uzsijā uz dēlīša un vidū izveido iedobi. Sviestu sagriež gabaliņos un pievieno miltiem. Pievieno cukuru, sāli un 3 – 4 ēdamkarotes ūdens un samīca stingru mīklu.
  2. Mūklu izrullē 1 cm biezā kārtā. Ar asu nazi sagriež 3×10 cm lielās strēmelēs. Katru strēmeli sasien vaļīgā mezglā.
  3. Aerogrilu 3 minūtēs uzkarsē līdz 160 °C.
  4. Cep 10 – 12 minūtes, līdz cepumi zeltaini brūni.
  5. Nedaudz atdzesē un apziež ar šķidru medu, apkaisa ar pūdercukuru.

Izvēlētās receptes atlasītas, izvēloties Philips aerogrilu un Xiaomi aerogrilu piedāvātos gatavošanas iestatījumus. Jāņem vērā, ka gatavošanas laiks un temperatūras režīmi var atšķirties atkarībā no konkrētā karstā gaisa fritera modeļa. Ar dažādo aerogrila modeļu klāstu varati iepazīties šajā rakstā.

Vairāk par šo tēmu: