Veselīgs ēdiens ar piegādi – katram klientam individuāli

Igors Pļava

Kotletes un kartupeļi, picas, suši un citi smalki svešzemju virtuves brīnumi, bet tam visam līdzi arī daudz piesātināto tauku, cukura, sāls un garšas pastiprinātāju: pasūtot ēdienu piegādes servisos, īsti nevari būt drošs par to, ko liksi uz šķīvja. Latvijā pirmais food tech jaunuzņēmums fresh.club piedāvā izbaudīt citādu pieredzi – vienmēr svaigu, īpaši katram klientam pielāgotu, individuāli pagatavotu un tomēr pārsteidzoši garšīgu veselīgu ēdienu.

Katram savs veselīgs ēdiens

Fresh.club mobilajā lietotnē klienti pasūta svaigas, pilnvērtīgas un individuāli pagatavotas maltītes visai dienai, kas atbilst noteiktam mērķim – muskuļu palielināšanai, svara zaudēšanai vai audzēšanai, noteiktam dzīvesstilam utt. Šobrīd fresh.club recepšu klāstā ir vairāki simti dažādu ēdienu. Visu recepšu autore ir uztura speciāliste, trenere un kādreizējā Latvijas vieglatlētikas izlases sportiste Anna Paula Auziņa, kura sadarbībā ar pārtikas tehnologu un pavāriem katru dienu turpina izstrādāt jaunas veselīgu ēdienu idejas.

Kā novērojusi Anna Paula Auziņa, analizējot Rīgā pieejamo piedāvājumu lielākajos ēdiena piegādes servisos, ap 80% ēdiena piedāvājuma nav tas veselīgākais, drīzāk klasificējams kā fast food jeb ātrās uzkodas – dominē burgeri, picas, kebabi u. c. Restorānu receptes rada pavāri, balstoties uz to, kas vairumam cilvēku garšo vai ir vieglāk pagatavojams. Turklāt restorāns nevar precīzi zināt, cik daudz ēdiena katru dienu tiks pasūtīts, tāpēc produktus iegādājas vairākām dienām uz priekšu. Fresh.club piedāvā pavisam jaunu pieeju: katram, kurš vēlas zaudēt vai palielināt svaru, audzēt muskuļu masu vai ievērot veselīgu diētu, individuāli aprēķinātu, uzturzinātnē balstītu recepti. Fresh.club pavāri to pagatavo no produktiem, kuru daudzums aprēķināts līdz pat gramiem, tā ļaujot saimniekot ilgtspējīgi, neradīt pārtikas atkritumus un vienmēr gatavot svaigas maltītes.

“Pasūtot restorānu ēdienu, jārēķinās, ka restorāni gatavo visiem vienādi, bet veselīgs uzturs katram var nozīmēt pavisam ko citu. Vienam klientam pusdienās vajadzētu 900 kaloriju, citam 500, bet kalorijas, protams, nav vienīgais, kas definē, vai uzturs ir veselīgs. Mēs nezinām, kā pagatavots ēdiens, kas iegādāts restorānā, nezinām, kas tajā iekšā, un varam neviļus uzņemt uzturā daudz cukura, sāls un piesātināto tauku, toties par maz augļu, dārzeņu, pilngraudu produktu, pākšaugu. Fresh.club ir atbilde visiem, kuri jautā – ko darīt, ja gribu ēst veselīgi, bet pats to īsti neprotu vai trūkst laika? Mēs visu izdarām klientu vietā un piegādājam pilnvērtīgas, svaigas maltītes, kas atbilst katra klienta vajadzībām,” stāsta Anna Paula Auziņa.

Domā, ka ēd veselīgi, bet patiesībā – nepareizi

Uztura speciāliste norāda, ka kļūdīties ēšanas paradumos itin viegli var arī tad, ja šķietami visu darām pareizi un ar našķiem un ātrajām uzkodām negrēkojam. Viņa norāda, ka cilvēki bieži vien nenovērtē, cik daudz kaloriju patiesībā uzņem restorānā. Pavisam nelielā porcijā, kas apēsta pāris minūtēs, uzņemtais kaloriju daudzums var būt ievērojami lielāks, nekā apēdot lielu porciju pilnvērtīga, uzturvielām bagāta ēdiena. Lai uzturs būtu pārdomāts, arī izvēlētās maltītes apjomam ir jāpievērš uzmanība, jo tas ietekmē sāta sajūtu.

Vien retais zina, cik kaloriju un uzturvielu viņam vajadzētu uzņemt katrā ēdienreizē atkarībā no fiziskajiem dotumiem, dzīvesveida, paradumiem, mērķiem utt. Tāpat daudzi domā, ka ēd veselīgi, tomēr nepievērš pietiekamu uzmanību augļu un dārzeņu daudzumam uzturā un tos lieto krietni par maz. Cilvēki bieži vien nemaz nezina, kā dārzeņus pagatavot garšīgi.

Izplatīta kļūda ir arī pārmērīga sāls un cukura lietošana. Piemēram, cilvēks no rīta brokastīs dzer sulu, bet nepadomā, cik daudz cukura tai pievienots. Daudzi kļūdās, domājot, ka pa dienu tikai drusku uzkodīs un tā notievēs, jo uzņems mazāk kaloriju. Taču, nepaēdot pilnvērtīgi, cilvēks, visdrīzāk, turpmāko dienas daļu būs izsalcis, bet izsalkumā uztura izvēles var nebūt pārdomātas – ja mājās jau negaida pilnvērtīga maltīte, visdrīzāk, apēdīs pirmo, kas pagadās pa rokai.

Kā top veselīgs un garšīgs fresh.club ēdiens?

“Mēs savas receptes izstrādājam saskaņā ar uzturzinātnes principiem un ciešā sadarbībā ar pārtikas tehnologiem, kas palīdz nodrošināt maltīšu svaigumu un lielisku ēdiena garšu,” stāsta Anna Paula Auziņa. Liela nozīme ir tam, kā tiek pagatavots ēdiens – tikai no augstākās kvalitātes izejvielām, atturoties no liela piesātināto taukvielu daudzuma, sāls, cukura un rūpnieciski ražotu pusfabrikātu izmantošanas.

Katru nedēļu fresh.club tiek izstrādātas, pārbaudītas un ieviestas gatavošanā 10–15 veselīgas receptes. “Jaunas receptes radīšana var būt izaicinošs uzdevums, jo jāņem vērā virkne dažādu noteikumu – lai ēdiens būtu sabalansēts, lai maltīte ir pietiekami apjomīga un uzturvielām bagāta, lai tiktu iekļauti nepieciešamie ogļhidrāti, olbaltumvielas, tauki, šķiedrvielas,” stāsta Anna Paula Auziņa. “Katrā receptē jāiekļauj augļu vai dārzeņu porcija, šķiedrvielu un olbaltumvielu avoti, jārūpējas, lai ēdiens būtu ērti piegādājams un lietojams. Īsi sakot, lai ir interesanti, garšīgi, veselīgi, droši un funkcionāli! Katrai receptei veltām ļoti daudz uzmanības, izvērtējam to no visiem aspektiem, lai dāvātu klientiem uzturvielu un garšu daudzveidību, jaunas, interesantas kombinācijas un iedvesmojošu uzturu.”

Par fresh.club

Uzņēmuma dibinātāji un aizsācēji ir veselības tehnoloģiju jaunuzņēmuma Nutrameg līdzdibinātājs Kristofs Blaus un ilggadējais Printify Produktu izstrādes daļas vadītājs Daniels Marheļs kopā ar pārtikas tehnologu Raivi Driksnu un uztura speciālisti, treneri Annu Paulu Auziņu. Ēdienu gatavo kvalificētu pavāru komanda, un pavisam šobrīd fresh.club komandā ir vairāk nekā 20 dažāda profila speciālistu – progammētāji, uztura speciālisti, pārtikas tehnologi, pavāri u. c. Šobrīd fresh.club darbojas Rīgā un tās apkārtnē.

Vairāk par šo tēmu: