{{#image}}
{{/image}}
{{text}} {{subtext}}
   

 

Bisfenols A giga

Nevajag pašsadedzināties tikai tādēļ, lai citiem būtu silti...


 

Citi raksti par šo tēmu

Fitoterapija

Ēterisko eļļu maskas

Līga Kļaviņa

Smaržas - bērnības, cilvēku, vēja, dabas - kādā brīdi pēkšņi sajūtot, tās atsauc atmiņā kādu konkrētu cilvēku, notikumu, lietu un ļauj to atpazīt, Tām piemīt burvīga īpašība - ja vien mēs nesteidzamies un ļaujamies - atgādināt. Tādēļ - kāds prieks ir sasmaržot! Pasaule ir tik smaržīga! Ja mēs ieelposim to, kas šobrīd ir gaisā, tad sapratīsim, ka esam tieši šajā vietā, kas smaržo tieši tā, ne citādi...

Lasīt tālāk ...

ARNIKA – palīgs no kalniem

pēc kompānijas Weleda materiāliem
Arnika ar skaistiem, dzelteniem ziediņiem zied kalnos apmēram 1200 m augstumā tikai 3 – 4 mēnešus, jo tur diezgan ilgi ir sniegs, aukstums un vējš. Augiem šajā klimatā jābūt ļoti izturīgiem. Mēs bieži vērtējam augus pēc izskata, bet tie, kas ir ārstnieciski, parasti nav tik krāšņi un, lai saprastu būtību, mums šie augi jānovēro rūpīgāk.

Lasīt tālāk ...

Melnais rutks

Edita Romāne, žurnāls "Sveiks un Vesels"

Melnais rutks (Raphanus sativus) ir pazīstams sakņaugs ar rūgteni saldu, vircotu garšu. Aso garšu tam piešķir ēteriskā eļļa un rafanols. Tas ir dārzenis, kas ienākas vēlu, tāpēc par uztura dažādotāju to parasti lieto rudenī un ziemā. Tiem, kas skaita kalorijas, svarīgi zināt, ka rutks ir pārtikas produkts ar mazu kaloriju daudzumu (34 kcal/100 g).
Leģenda stāsta, ka Apollons, kas bija Eskulāpija radinieks, tāpēc viņam bija zināms sakars ar medicīnu, rutkus vērtējis zelta, kāļus — sudraba, bet rāceņus — svina cenā. Rutks nav zaudējis savu vērtību medicīnā arī tagad.

Lasīt tālāk ...

Dabas veltes jūsu veselībai

Edita Romāne, žurnāls "Sveiks un Vesels"

Organisma un tā funkciju stiprināšanai un uzlabošanai izmantojami trīs veidu ārstniecības augi:
•    vitamīnus saturoši;
•    organisma pretošanās spējas apkārtējās vides nelabvēlīgiem apstākļiem (imunitāti) nostiprinoši, organismu tonizējoši un psihostimulējoši;
•    antidiskrātiskas darbības.

Lasīt tālāk ...

Auzas

Edita Romāne, žurnāls "Sveiks un Vesels"

Domā, ka auzas tāpat kā rudzi, par kultūraugu kļuvušas, sākumā būdama nezāle senatnē kultivēto kviešu laukos. Mūsu dienās auzas audzē visā mērenā klimata joslā gan Eirāzijā, gan Ziemeļamerikā un izmanto par vērtīgu pārtikas un lopbarības augu.
Auzu graudi, salmi un svaigi laksti ir seni tautas medicīnas līdzekļi. Graudus un salmus lieto par urīndzenošu līdzekli urīna aizturēšanas, tūskas, nierakmeņu gadījumā, sviedrējošu un temperatūru pazeminošu, žultsdzenošu, vieglu caurejas un pretmeteorisma līdzekli (30 g lakstu vai salmu aplej ar 1 litru verdoša ūdens, 2 stundas nostādina, lieto pa 1/2 glāzei 4 — 5 reizes dienā; 1 glāzi graudu aplej ar 1 litru ūdens, uzvāra un turpina uz lēnas uguns karsēt, līdz tilpums samazinās līdz 3/4 litra, nokāš, atdzesē un lieto pa 1/2 glāzei 3 —4 reizes dienā).

Lasīt tālāk ...

Aronijas

Edita Romāne, žurnāls "Sveiks un Vesels"

Aronijas ātri iekaroja pasauli, bet savā dzimtenē Ziemeļamerikā tās joprojām uzskatāmas par retu kultūru. Aroniju krūmi ātri sāk ražot augļus, parasti tos dodot regulāri un bagātīgi. Augļus ir ļoti ērti novākt, jo tie ienākas vienlaikus, apkopoti lielos vairogos, kas viegli aizsniedzami. Aronijas ir vērtīgs vitamīnu avots.
Augļu ķīmiskais sastāvs atkarīgs no klimatiskiem un citiem augšanas apstākļiem. Gatavi augļi satur apmēram 80% ūdens un 20% sausnes. Tajās maz cukuru, mēreni daudz pektīnvielu, organiskās skābes, īpaši daudz P un C vitamīna, mēreni daudz B2 vitimīna, daudz A vitamīna, provitamīnu, karotinoīdu, miecvielu, minerālvielu u.c. savienojumi.

Lasīt tālāk ...

Citi raksti par šo tēmu

Follow veselslv on Twitter

 

   

 

Citi piedāvājumi