Dateles

Uldis Mežs

Signe Šēnfelde, žurnāls „Garšīgs” 2009. gada novembris
Dateles, žāvēti palmas augļi, ir vieni no kalorijām bagātākajiem produktiem, turklāt kalorijas veido vienkāršie ogļhidrāti: 100 gramos ir 270 kilokalorijas un citu labumu, tostarp B5 vitamīns, kas veicina fizisko izturību. Iespējams, tāpēc senajos rakstos teikts, ka dateļu ēšana ir stingrā saistībā ar spermas kvalitāti un kvantitāti. Lai veicinātu seksuālo apetīti, esot jāēd sīki kapātas dateles, sajauktas ar kokosrieksta gabaliņiem un plaucētām mandelēm. Savukārt dateļu uzlējumam piemīt saaukstēšanos un nervus dziedinošas īpašības (lai pagatavotu depresiju un bezmiegu mazinošu uzlējumu, sešām datelēm izņem kauliņus, sasmalcini, pārlej ar glāzi verdoša ūdens un ļauj stundu ievilkties; izdzer divās trijās reizēs ar visiem biezumiem). Taču tiem, kam ar seksualitāti un omu viss ir kārtībā, jāatceras, ka dateles ir smaga, ilgi sagremojama barība, kas tomēr lieti noder, ja strauji jāatgūst spēki.


Diemžēl Latvijā dateles neaug, tāpēc mums jābūt mierā ar to, ko atsūta
no siltajām zemēm.  Taču, pirms atver maku, izpēti, vai dateles nākušas
no to dzimtenes – Marokas, Tunisijas, Turkmenistānas –, jo tur
atšķirībā no Eiropas dienvidiem augļus žāvē saulē, nevis jaudīgās
žāvētavās, tiem nepievieno arī cukuru un konservantus un krietni mazāk
apstrādā ar sēra dioksīdu (labākai krāsai un glabāšanai). Ja vien vari
atļauties un esi pārliecināts, ka tevi nemāna, pērc bioloģisko
produkciju, jo ķimikāliju rūpnieciski žāvētos augļos ir daudz. Un vēl –
atceries, ka labas kvalitātes dateles ir gaiši brūnas, spīdīgas un nav
salipušas. Ja žāvētās dateles nespīd, ir sausas un miltainas, tās pāris
gadu ir aizkavējušās noliktavā vai tev mēģina pārdot… lopbarību (kaut
arī augstvērtīgu). Mājās vērtīgo pirkumu glabā sausā, vēsā un tumšā
vietā, bet, ja gadās tās sataupīt pārāk ilgi, vari «atdzīvināt» ar
šalti karsta ūdens vai vīna.
Dateles līdzas melnajām plūmēm, aprikozēm, rozīnēm un vīģēm ir vienas
no žāvēto augļu maisījuma vaļiem, kopā ar vistu tās ir neatņemams
papildinājums austrumnieciskajam kuskusam un citiem gaļas ēdieniem.
Kapātas dateles, drusku čili asumam, sauss sarkanvīns un cūkas fileja –
vienkārši, ātri un garšīgi! Dateles ir labs papildinājums arī augļu
salātiem – nevajadzēs citu saldinātāju. Dateles kopā ar riekstiem un
citiem žāvētajiem un svaigajiem augļiem ir piemērots pamats desertam,
saldumiem un pildījumiem.    

Vairāk par šo tēmu:

 Saliekamo mēbeļu plusi un mīnusi

Salokāmās mēbeles pēdējos gados ir ieguvušas ievērojamu popularitāti, jo īpaši tāpēc, ka pilsētas mājokļi kļūst kompaktāki un pieaug nepieciešamība pēc risinājumiem, kas aizņem mazāk vietas

Lasīt »