Diemžēl Latvijā dateles neaug, tāpēc mums jābūt mierā ar to, ko atsūta
no siltajām zemēm. Taču, pirms atver maku, izpēti, vai dateles nākušas
no to dzimtenes – Marokas, Tunisijas, Turkmenistānas –, jo tur
atšķirībā no Eiropas dienvidiem augļus žāvē saulē, nevis jaudīgās
žāvētavās, tiem nepievieno arī cukuru un konservantus un krietni mazāk
apstrādā ar sēra dioksīdu (labākai krāsai un glabāšanai). Ja vien vari
atļauties un esi pārliecināts, ka tevi nemāna, pērc bioloģisko
produkciju, jo ķimikāliju rūpnieciski žāvētos augļos ir daudz. Un vēl –
atceries, ka labas kvalitātes dateles ir gaiši brūnas, spīdīgas un nav
salipušas. Ja žāvētās dateles nespīd, ir sausas un miltainas, tās pāris
gadu ir aizkavējušās noliktavā vai tev mēģina pārdot… lopbarību (kaut
arī augstvērtīgu). Mājās vērtīgo pirkumu glabā sausā, vēsā un tumšā
vietā, bet, ja gadās tās sataupīt pārāk ilgi, vari «atdzīvināt» ar
šalti karsta ūdens vai vīna.
Dateles līdzas melnajām plūmēm, aprikozēm, rozīnēm un vīģēm ir vienas
no žāvēto augļu maisījuma vaļiem, kopā ar vistu tās ir neatņemams
papildinājums austrumnieciskajam kuskusam un citiem gaļas ēdieniem.
Kapātas dateles, drusku čili asumam, sauss sarkanvīns un cūkas fileja –
vienkārši, ātri un garšīgi! Dateles ir labs papildinājums arī augļu
salātiem – nevajadzēs citu saldinātāju. Dateles kopā ar riekstiem un
citiem žāvētajiem un svaigajiem augļiem ir piemērots pamats desertam,
saldumiem un pildījumiem.
Ārsta ieteikumi – ko nedrīkst darīt pēc filleru injekcijas?
Lūpu palielināšana, grumbiņu izlīdzināšana, sejas ovāla atjaunošana un vēl citas skaistuma injekcijas uzlabo ne tikai ārējo izskatu, bet vairo pašpārliecinātību par sevi. Lai arī filleru