Kodols, kas slēpjas plūmei līdzīgā auglī un biezā, cietā čaulā, ir uzturvielām visbagātākais rieksts – tur ir daudz kālija (sirds spirgtumam), magnija (nervu stiprumam), fosfora (prāta asumam), bet kaulu «cementa» kalcija ir pat vairāk nekā biezpienā un vēl jau arī mūžīgu jaunību sološais E vitamīns un šķiedrvielas, kas tīk zarnām un ādai…
Mandeļu kodolus izmanto eļļas iegūšanai (ir gan rūgtās, gan saldās mandeles ar attiecīgi rūgtiem vai saldākiem eļļainiem kodoliem, rūgto mandeļu eļļas ekstrahēšanas pārpalikumus izmanto arī medicīnā, jo ar ūdeni šķaidītai substancei piemīt nomierinoša un sāpes remdējoša ietekme), taču tos var grauzt arī tāpat, šķēlēt plānās skaidiņās, ar ko rotāt kāzu tortes un mazu meiteņu dzimšanas dienu kūciņas, saberzt smalkos putraimos un pievienot kēksu un biskvītu mīklai, visbeidzot – samalt miltos, lai, sajaucot ar rožūdeni, gatavotu marcipānu vai pralinē. Taču par to citu reizi, jo mēs šejienes veikalos varam iegādāties tikai mandeļu kodolus ar vai bez (biežāk) čaumalas, mandeļu skaidiņas un mandeļu eļļu, kas nav no lētākajām. Protams, arī mandeļu esenci, kas galvenokārt ir sintētisks darinājums un, kaut vai ar pilīti pārspīlēts, tūlīt nepatīkami dominē garšā.
Daudzu kūku sastāvā ir smalki mandeļu putraimi – pietiek ar 50 gramiem, kas pievienoti mīklai, lai gatavo kēksu vai biskvītu padarītu bagātīgāku un «mitrāku». Latvijā tādus nevar nopirkt, tāpēc ķēros pati pie gatavošanas: lobītām mandelēm uzlēju verdošu ūdeni, ļāvu padzist, tad «izmaucu» no brūnajām miziņām, nosusināju un… sasmalcināju virtuves kombainā. Kūkai nebija ne vainas, taču cerības, ka ar šito knibināšanos pietiks ilgam laikam, neattaisnojās, jo atlikušie mandeļu putraimi… sapelēja. Iespējams, nebiju tos pienācīgi izžāvējusi, taču diezin vai mājas apstākļos to ir iespējams izdarīt.
Maijā svinam Mātes dienu, un kāds saldumiņš no (vai ar) mandelēm ir tradicionāls šiem svētkiem. Varbūt tā ir īstā reize, lai pagatavotu mandeļu pienu: sajauc 125 gramus mandeļu putraimu, sakul ar 1 litru ūdens līdz vienmērīgai, maigai substancei, saldumam pievieno nedaudz medus.