šī ir slīdošā teksta rinda ar linku vai jebko citu

Sāls – ienaidnieks un draugs

Uldis Mežs

Ārsti bieži atgādina, ka nedrīkst aizrauties ar sāļiem ēdieniem, jo pārsālīts ēdiens izraisa hipertoniju.
Sāls un tās funkcijas organismā
Nātrijs (Na) un hlors (Cl) veic svarīgu dzīvības procesu regulēšanu. Tie piedalās daudzos būtiskos vielmaiņas procesos un ūdens līdzsvara regulēšanā. Pieauguša cilvēka ķermenī ir aptuveni 77 – 100 g Na un aptuveni 80 g Cl. Ja organisms ilgstoši nesaņem vajadzīgo ūdens un sāls daudzumu, rodas nopietnas slimības. Tāpēc organisma ūdens bilancei ir jābūt līdzsvarotai.
Na un Cl joni piedalās nieru funkcijā. Nātrijs saista ūdeni un kopā ar hlorīdu aiztur to audos. Ūdens uzņemšana no zarnām tiek panākta ar NaCl palīdzību. Sāls ir centrālais ūdens apmaiņas regulators šajā sistemā. Na un Cl joni ir svarīgi gremošanas sulu veidotāji. Abi joni nodrošina audu tonusa saglabāšanu. Nātrija un kālija sūknis atbild par regulāciju — šūnu membrānu sasprindzinājumu, kas mainās kairinājumu dēļ.

Normālos sadzīves apstākļos sāls trūkums organismā ir gandrīz neiespējams. Lielāks sāls zudums var rasties vemšanas gadījumā, stipri svīstot vai caurejas gadījumā. Ja trūkst sāls, var būt reibonis, nogurums, apātija, ekstrēmos gadījumos pat šoks. Par sāls trūkumu organismā var liecināt arī nieru funkciju traucējumi. Sāls zudums vienmēr ir saistīts ar ūdens zudumu. Lai organismā iestātos sāls un ūdens līdzsvars, jāuzņem NaCl un ūdens vai cits šķidrums.
Sals pārdozēšana
Pārlieku bieža sāls lietošana noslogo nieres, sirds, asinsvadu sistēmu, vēnas. Sāls pārpalikumu var regulēt ar nierēm, lietojot pietiekami daudz šķidruma, taču prakse rāda, ka ikdienā cilvēki uzņem daudz mazāk šķidruma, nekā organismam nepieciešams. (Lai aizvadītu 1 g vārāmās sāls, ir jāuzņem 80 – 100 ml šķidruma.)
Sāls pārdozēšana pieaugušiem cilvēkiem, kuru masa pārsniedz 50 kg, notiek samērā reti, jo īsā laika periodā jāuzņem vairāk nekā 100 g sāls. Turpretī zīdaiņiem un bērniem vecumā līdz 5 gadiem pārdozēšana var notikt daudz ātrāk un ar daudz mazāku sāls daudzumu. Zīdainim dzīvībai bīstama pat viena ēdamkarote NaCl. Sāls pārdozēšanas gadījumi visbiežāk gan notiek ekstremālās situācijās, piemēram, avarējot kuģim, kad nelaimē nokļuvušie cilvēki lieto sāļo juras vai okeāna ūdeni. No tā viņiem rodas caureja, saindēšanās, audu izžūšana un šoks.
Sāli nedrīkst lietot pārmērīgi, jo tā ir ķīmisks savienojums, kas organismā piesaista šķidrumu. Ja organismā ir pārāk daudz šķidruma, cilvēks sāk “pampt”, rodas tūskas. Nereti virsnormas svars ir ne tikai liekie taukaudi, bet arī ķermenī ar sāli aizturētais šķidrums. Piemēram, ēdot žāvējumus, kuros ir daudz kaloriju, uzņemam lielu sāls devu, kas izraisa šķidruma svārstības un var radīt problēmas. Tāpēc dietologu ieteikums – vairāk dzert ūdeni – ir domāts, nevis lai piemānītu vēderu, bet lai šķīdinātu sāļu uzkrājumus un izvadītu tos no organisma.
Sāls un asinsspiediens
Latvijā gandrīz sestā daļa pieaugušo cieš no hipertonijas slimības, kas ir riska faktors sirds un asinsvadu slimībām un izpaužas kā sirds muskuļu vājums, paralīze, sirds infarkts.
Asinsspiediens uzrāda katras vecuma grupas individuālās veselības stāvokļa svārstības. Par normālu asinsspiedienu var uzskatīt 140/90 mm/Hg. Ja pēc vairākām asinsspiediena mērīšanas reizēm tas ir 165/95 mm/Hg, var uzskatīt, ka cilvēks slimo ar hipertoniju. Apmēram 20% no augsta asinsspiediena gadījumiem izraisa kāda pamatslimība, piemēram, nieru slimības, vairogdziedzera hiperfunkcijas, tāpēc ir svarīgi ārstēt ne tikai hipertoniju, bet arī pamatslimību.
Daudzi pētījumi atkal un atkal ir pierādījuši tiešu sakarību starp nesaprātīgu NaCl lietošanu un augstu asinsspiedienu. Tāpēc viens no augsta asinsspiediena ārstēšanas veidiem jau vairākus gadu desmitus ir vārāmās sāls samazināšana uzturā.
Veseliem cilvēkiem, kuri nav sāls jutīgi, sāls lietošana nevar izraisīt asinsspiediena paaugstināšanos, bet, ja ir iedzimtas īpašības, sāls pārpalikums organismā var izraisīt slimības. Apmēram 15-25% cilvēku ar normālu asinsspiedienu reaģē uz pārsālītu uzturu; 30 – 40% ar hipertoniju sirgstošu cilvēku jūt sals pārmērīgu uzņemšanu, kas izpaužas ar strauju asinsspiediena palielināšanos. Sāls jutīgo cilvēku skaits pieaug, palielinoties vecumam, jo līdz ar vecumu pasliktinās nieru funkcijas un organisms izdala mazāk sāls.
Ieteikumi sāls lietošanā
•    Sāli aizvietojiet ar jodēto, fluorēto sāli, kā arī ar saknēm vai garšvielām.
•    Nesāliet ēdienus ar sālītām piedevām, piemēram, sēnēm, marinētiem gurķiem, buljonu.
•    Jau pagatavotus produktus papildus nesāliet, tāpat pusfabrikātus, ja uz iesaiņojuma NaCl norādīts kā piedeva.
•    Bistro, picērijās, bufetēs un citur centieties izvēlēties salātus pēc iespējas ar dabiskāku garšu, atsakieties no jau sālītas tomātu sulas.
•    Izvēlieties maizi un maizes izstrādājumus, desas, gaļas un siera izstrādājumus ar zemu NaCl saturu.
•    Pirms paņemiet no galda sālstrauku, padomājiet, vai bez sāls tiešām nevar iztikt?

Vairāk par šo tēmu:

Ēdiet prātīgi

Kad neesat vienisprātis ar savu spoguļattēlu un svaru bultiņas rādījumu, laiks pieņemt nopietnu lēmumu. Būt vai nebūt pareizai ēšanai. Nepārdomātas diētas sekas ir muskuļu, nevis

Lasīt »