Sojas mērce

žurnāls garšīgi

Uldis Mežs

Signe Šēnfelde, žurnāls „Garšīgs” 2009. gada jūnijs

Labas sojas mērces raudzē no sojas pupiņām, apgrauzdētiem graudiem, ūdens un sāls. Šīs universālās substances izgudrotāji ir austrumnieki, kas to lieto nu jau gandrīz divarpus tūkstošus gadu. Dīvainā kārtā tā vēl nav padarīta par universālu brīnumlīdzekli.


Kaut arī sojas mērcē ir daudz antioksidantu, sāls tur ir vēl
vairāk… Ar sojas mērci daudzos ēdienos var aizstāt sāli, to var
lietot kā lielisku marinādi vai marinādes piedevu. Tieši šo īpašību dēļ
ir vērts tai ierādīt pastāvīgu vietu tavā plauktiņā, jo īpaši vasarā,
kad grils verandas stūrī tā vien nemierīgi knosās. Ja veikalā nevari
izvēlēties, paraugies uz to pudelīšu pusi, kam uz etiķetes rakstīts, ka
produkts ir dabiski raudzēts. Nevilsies, ja pirksi Kikkoman mērci – tā
tik tiešām atbilst savai izslavētajai kvalitātei. Latvijā var
izvēlēties tumšo un gaišo jeb vieglo sojas mērci. Tumšajai ir
pievienots melases sīrups, tā ir biezāka, garšas ziņā bagātīgāka,
sāļāka. Ir nopērkama arī sojas mērce ar samazinātu sāls daudzumu.
Diemžēl sojas mērce pieskaitāma pie produktiem, kuru izejvielas (soja)
ir ģenētiski modificēto augu augšgalā.

žurnāls garšīgi

Vairāk par šo tēmu: