Vai organisma skābju – sārmu līdzsvara traucējumi ir koriģējami?

Juris Leja, RSU profesors, Dr. habil. med.

Organisma skābju – sārmu līdzsvara traucējumi ir visai izplatīti, bet mūsu zināšanas par tiem vājas. Pacienti par šiem traucējumiem interesējas. Vēl vairāk – dzirdēts, ka rietumvalstīs cilvēka skābju – sārmu līdzsvara korekcija ir ļoti populāra…

Līdzsvaram starp H+ un OH- joniem organisma vielmaiņā ir ļoti būtiska nozīme. Normālos fizioloģiskos apstākļos tas nosaka pastāvīgu asins pH → 7,36 – 7,44. Šī pH pastāvība organismam ir ļoti svarīga, jo pat samērā niecīgas minētā raksturlieluma pārmaiņas spēj izraisīt dzīvībai svarīgu funkciju traucējumus. It kā šķietami nelielas asins pH pārmaiņas → līdz 7,0 un 7,8 → cilvēku nonāvē, jo tiek būtiski traucētas enzīmu sistēmu funkcijas.
pH – organisma universāls raksturlielums. Lai enzīmu un hormonu regulējamās funkcijas darbotos normāli, organisma šķidrumos un audos nepieciešams pastāvīgs un stingri noteikts pH līmenis.

Dažu cilvēka organisma šķidrumu/izdalījumu pH

Šķidrums/izdalījums

pH

Serums

7,36 – 7,44

Siekalas

6,4 – 7,9

Kuņģa sula

1,5 – 2,0

Žults (pūslī)

5,4 – 6,9

Izkārnījumi

6,8 – 7,6

Urīns

4,5 – 8,0

Āda (dažādu slāņu šūnstarpu šķidrums)

6,2 – 7,5

Pacients, siekalu un urīna pH-metrija
Lai pārliecinātos par organisma skābju – sārmu līdzsvaru un saprastu, kā pacientu ietekmē uzturs, rietumvalstīs pH noteikšana siekalās un urīnā šobrīd ir ļoti poulāra. Pastāv pat veselas pacientu pH-metristu apvienības. Cilvēki regulāri tiekas, pārrunā savas problēmas un pieredzi, kā pret tām cīnīties.
pH uzskata par vērtīgu raksturlielumu un dēvē par pacienta logu uz savu organismu. Tomēr, zinot, ka siekalu pH cieši saistīts ar visa organisma skābju – sārmu līdzsvara pārmaiņām un bufersistēmām, šo logu varbūt analizēsim ne tik ļoti vienkārši.
Vairumam bērnu siekalu pH ir ap 7,5, bet pieaugušiem cilvēkiem ap 6,5 vai mazāk (to saista ar kalcija jonu deficītu un nepareizu dzīvesveidu).

pH testu izpilde
Testi ir vienkārši un tos viegli un ātri var veikt mājas apstākļos. Rietumvalstīs šos testus izmanto jau sen. Uzskata, ka pH teststrēmelēm jābūt katras ģimenes aptieciņā blakus termometram. Siekalu un urīna pH testi ļauj spriest par minerālvielu rezervēm organismā un skābju-sārmu līdzsvara stāvokli.

Siekalu pH ir samērā konstants, un to veselības paškontroles nolūkā pacientiem iesaka mērīt divas dienas nedēļā – no rīta un vēlāk. No rīta testu veic tūlīt pēc pamošanās, pirms mutes skalošanas, zobu tīrīšanas, smēķēšanas un, protams, pirms dzeršanas un ēšanas. Iesaka pat nedomāt par barību. Siekalas izvada uz teststrēmeles indikācijas zonas, pagaida noteiktu reaģēšanas laiku un indikācijas zonas nokrāsu salīdzina ar krāsu skalu. Iegūto rezultātu pieraksta. Šim pH būtu jābūt 6,8.
Vēlāk, dienas laikā, lai rezultāts būtu precīzs, siekalu pH drīkst mērīt tad, ja 2 h pirms mērījuma pacients neko nav uzņēmis – nav ne ēdis, ne dzēris. Pacientam liek norīt siekalas, kas ir mutē. Pēc tam resalivēt muti, divreiz sūcot siekalas no zemmēles telpas.
Siekalu pH mērī arī pirms un 10 – 15 min pēc maltītes.
Pēc maltītes siekalās sārmaino minerālvielu daudzums ļoti pieaug. Tādēļ šīm siekalām jābūt sārmainām.
Ideāls siekalu pH ir 6,8 – 7,0 (norma 6,5 – 7,5) pirms un ap 8,5 pēc maltītes.
Ja siekalu pH pirms maltītes, piemēram, ir 5,5, bet pēc maltītes būtiski nepieaug, tas liecina par sārmaino minerālvielu trūkumu.
Ja siekalu pH pēc maltītes mazinās, tas norāda uz sārmaino minerālvielu rezervju izsīkumu organismā.

Urīna pH.
Testam izmanto rīta urīna otro porciju (urīnā, kas uzkrājies pa nakti, ir daudz skābo vielmaiņas produktu). Izmērī un pieraksta urīna pH.
Urīna pH = 6,0 – 6,5 no rīta un 6,5 – 7,0 vakarā liecina par labu skābju – sārmu līdzsvaru.
Acidoze (pH mazināts – novirzīts uz skābo pusi) ir stipri bieži. Tai ir daudz cēloņu, ieskaitot pārlieku daudz gaļas, bet maz dārzeņu lietošana. Acidozi veicina iekaisīgas, sirds un asinsvadu, žults un nierakmeņu, alerģiskās slimības, drudzis, ļaundabīgi audzēji, artrīts, osteoporoze, podagra, alkoholisms, Candida , novecošana.
Skābju neitralizācijai un izvadīšanai organisms izmanto dzīvībai svarīgos orgānos un kaulos esošās minerālvielas (kalciju, magniju, nātriju, kāliju). Acidoze novājina organisma sistēmas.
pH novirze uz sārmaino pusi – alkaloze – ir krietni retāk. Baktērijas, vīrusi un parazīti sārmainā vidē nespēj dzīvot. Sārmainu urīna pH izraisa veģetārisks uzturs, urīnceļu infekcija, vemšana, medikamenti.
Arī alkalozes gadījumā skābju – sārmu līdzsvara sasniegšanai vajadzīgs ilgāks laiks nekā acidozes gadījumā.
Jāapzinās vienkārša patiesība: biežākā slimība cilvēkam ir iekaisums, un biežākais skābju – sārmu līdzsvara traucējums → metaboliskā acidoze (!).

pH-metristu u.c. viedokļi

  • Siekalu pH = 6,0 – 6,5 – iespējams, jūsu organisms ir slims,
  • siekalu pH = 4,5 – 5,5 – ļoti iespējams, jūs esat slims.

Ļaundabīga audzēja slimnieka organismā, it īpaši audzēja terminālā stadijā, gadījumā ir stipra acidoze. Slimnieku siekalu pH ir ap 4,5. Viņiem ļoti trūkst sārmaino minerālvielu, galvenokārt kalcija un magnija. Vēzis nevar pastāvēt sārmainā vidē.
pH pārmaiņas saistītas ar vairāku vielu trūkumu organismā un klīnisko simptomu attīstību.

Siekalu pH mazināšanos (skābāku reakciju par normālo) izraisa
– ilgstoša spriedze;
– ar olbaltumiem bagāts uzturs, gaļas ēdieni;
– drudzis, stipra svīšana;
– acidoze, cukura diabēts, podagra;
– liela fenacetīna deva, amonija hlorīds u.c.;
– siekalu dziedzeru funkciju traucējumi/slimības → uz tām norāda zems siekalu bazālais pH (piemēram, 5,4), zems stimulēto siekalu pH (piemēram, 5,8) un maza buferkapacitāte;
– mutes mikrofloras, enzīmu maiņas un gremošanas sistēmas darbības traucējumi.

Pārlieku skāba pH sekas:
• hronisks nogurums, cilvēks kļūst viegli aizkaitināms, pastiprināta sāpju sajūta, anēmija;
• t.s. kairinātais jeb skābais kuņģis;
• šāds pH der slimību izraisošām baktērijām;
• zobu emaljas demineralizācija (minerālvielu zudums, zobu kalcinēto audu [emaljas] šķīšana). Ja siekalu pH sasniedz vai kļūst ≤5,5, pastiprinās demineralizācija un tiek veicināts kariess;
• zūd mucīna eļļojošā darbība. Normāli, ja siekalu pH >5,5, mucīns plānā kārtā klāj mutes gļotādu un pasargā to no sausiem un cietiem uzturproduktiem.

Siekalu pH paaugstināšanos (sārmaināku reakciju par normālo) izraisa
 veģetārs uzturs, citrusaugļi, piena produkti;
 alkaloze;
 antibiotikas, salicilāti, nātrija bikarbonāts u.c.

Sārmaina pH sekas:
• cilvēks jūtas labi, retāk slimo;
• mutes mikrofloras, enzīmu un barības šķelšanas traucējumi → gremošanas vājināšanās;
• biežāk ir aizcietējums un urīnceļu infekcijas, intoksikācija;
• remineralizācija (jonu pārņemšana zobu emaljā no siekalām), arī zobakmens veidošanās.

Par organisma skābju – sārmu līdzsvara korekciju

Ja skābju – sārmu līdzsvars un vispārējais stāvoklis ir traucēts, to iespējams un vajag koriģēt.

Organisma dabiskās sārmu rezerves palielina
• pozitīvas emocijas;
• līdzsvarots uzturs;
• mērena fiziska slodze. Pārlieku lielas fiziskas slodzes gadījumā veidojas laktāts (acidoze) un cilvēka pašsajūta bieži pasliktinās;
• sārmainas minerālvielas;
• A un D vitamīns
• preparāti, kas veicina magnija absorbciju.

Praktiski padomi:
• uzturā ieteic ietvert 80% sārmu (bāzes) un 20% skābes saturošu produktu (sk. tab. “Skābi un bāziski produkti”);
• neēst daudz. Pirms maltītes ēst dārzeņus un augļus. Ēst vietējos dārzeņus (ap 70% svaigus, 30% apstrādātus). Dzert svaigi spiestu sulu;
• barību košļāt ilgi, līdz siekalas to samitrina. Tad uz barību jau sāk darboties siekalu enzīmi;
• tomēr ēšanas laikā dzert maz;
• izmantot produktus, kas nesatur konservantus.

Organisma dabiskās skābju rezerves palielina
• sēklu eļļas;
• C vitamīns;
• kalcija preparāti;
• cīņa pret urīnceļu infekcijas slimībām.

Uzturproduktu ietekme uz skābju – sārmu līdzsvaru
Uzturproduktu ietekmē šķirami divi aspekti:
• paša uzturprodukta pH;
• uzturprodukta ietekme uz skābju – sārmu līdzsvaru → kā uzturprodukts pēc tā uzņemšanas maina organisma pH.
Stipru skābumu (pH = 5,0 – 5,5) izraisoši uzturprodukti: cepts uzturs, liellopa gaļa, sāls, tuncis, baltais cukurs, alus, gāzēti dzērieni, mākslīgi saldinātāji, rudzu un kviešu maize, piena produkti, sīpoli, ķiploki, ķirbji, pipari, valrieksti.
Vidēju skābumu (pH = 6,0 – 6,5) izraisoši uzturprodukti: baltmaize, augstākā labuma miltu izstrādājumi, rīsi, popkorns ar sāli un sviestu, čipsi, skābēti kāposti, kartupeļi, siļķe, forele, lasis, store, saldināts jogurts, saldinātas augļu sulas, pupas, melones, zaļi banāni, avokado, vīns (uzskata, ka vīns ir īpaši kaitīgs zobiem, ja to malko lēnām un ilgi), siers, olas, kafija, cilvēka kaitīgākais ieradums – smēķēšana.
Vāju skābumu un neitrālu vidi (pH = 6,5 – 7,0) izraisoši uzturprodukti: olas baltums, govs un kazas piens, pilngraudu sausiņi, bietes, spināti, sēņu mērce, nerafinēti krekeri, garneles, fruktoze, marinētas olīvas, anšovi.
Lai mutē mazinātu skābo vidi, pēc katras ēdienreizes ieteic lietot košļājamo gumiju vai apēst siera gabaliņu (tas novērš/mazina maltītes ietekmē radušos skābo vidi). Ja starp ēdienreizēm dzer kafiju vai tēju, ir labi pievienot pienu. Cukura vietā būtu pievienojami cukura aizstājēji, kas skābu vidi neizraisa.
Stipri sārmainu vidi (pH = 8,5 – 9,0) izraisoši uzturprodukti: dārzeņu sulas, bumbieri, rozīnes, citroni, arbūzi, ananasi, melones, kivi, mango, papaija, vīnogas bez kauliņiem, žāvētas dateles un vīģes, malti cigoriņi, sparģeļi, brūnaļģes, laims (pievieno ūdenim, lai to padarītu sārmainu).
Interesanti, ka skābi citrusaugļi organismā veicina sārmainu vidi.
Vidēji sārmainu vidi (pH = 7,5 – 8,0) izraisoši uzturprodukti: kartupeļi ar mizu, kāposti, kāļi, svaigas zaļās pupas, ķirbji, brokoļi, pipari, paprika, zemenes, avenes, apelsīni, biezsula, bambusa dzinumi.
Vāji sārmainu vidi (pH = 7,0 – 7,5) izraisoši uzturprodukti: ūdens, gurķi, tomāti, banāni, sīpoli, ķirši, olas dzeltenums, dabiskais medus, diedzēti graudi, Briseles kāposti, baklažāni, sojas produkti, ingvera tēja, svaigi kokosrieksti, mandeles.


Skābi un sārmaini uzturprodukti

Visskābakie

Skābie

Maz skābie

Produktu kategorija

Maz sārmainie

Sārmainie

Vissārmainākie

Pārtikas saldinātāji, aspartāms

Baltais cukurs, brūnais cukurs

Melase, rafinēts cukurs

Saldinātāji

Nerafinēts cukurs

Kļavu sīrups, rīsu sīrups

Stēvija

Zilenes, mellenes, dzērvenes, žāvētas plūmes

Skābi ķirši, rabarberi, konservēti augļi, želejas, ievārījumi, kaltēti augļi, svaigi augļi ar cukuru

Plūmes, pārstrādātas augļu sulas, dateles, granātāboli, cidonijas

Augļi

Apelsīni, banāni, ķirši, ananasi, persiki, avokado, aprikozes, mandarīni, nektarīni

Dateles, vīģes, melones, vīnogas, papaija, kivi, ogas, āboli, bumbieri, rozīnes, maizeskoka augļi, ananasu guave

Citroni, arbūzi, liepas, greipfrūti, mango, papaija

Kartupeļi (bez mizas), raibās pupiņas, baltās pupiņas, cūku pupas, marinētas olīves

Vārīti spināti, sarkanās pupiņas, Briseles kāposti, lēcas

Dārzeņi, pākšaugi

Burkāni, tomāti, svaiga kukurūza, sēnes, kāposti, zirņi, kartupeļu mizas, olīvas, sojas pupiņas, puķkāposti, selerijas, kacenkāposti, kolrābji, miežu dzinumi, kviešu dzinumi, naktene, skābēti kāposti, puravi, skābenes rācenis

Ķirbji, zaļās pupiņas, bietes, selerijas, salāti, cukīni, saldie kartupeļi, brokoļi, lapu biete, hlorella, gurķi, zaļās sinepes, pienenes, ēdamās puķes, baklažāni, kāļi, redīsi

Sparģeļi, sīpoli, dārzeņu sulas, pētersīļi, svaigi spināti, brokoļi, ķiploki, ūdenskrese, pastinaks, jūras kāposti, lucerna

Zemesrieksti, valrieksti

Pekanrieksti, Brazīlijas rieksti

Ķirbju sēklas, saulespuķu sēklas

Rieksti, sēklas

Kastaņi

Mandeles, kokosrieksti

Zemesriekstu sviests

Kaņepju sēklu eļļa

Kukurūzas elfa, sezama sēklu eļļa

Eļļas

Rapšu eļļa, avokado eļļa

Linsēklu eļļa

Olīveļļa

Kvieši, plēkšņu kvieši, baltie milti, mīklas izstrādājumi, makaronu ēdieni: nūdeles, makaroni, spageti

Rīsu izstrādājumi, mieži, griķi, kukurūza, auzu pārslas, rudzi

Graudi

Amarants, prosa, melnie rīsi,

Liellopu gaļa, cūkgaļa, vēžveidīgie ­ēdamie gliemeži, omāri, gliemenes, austeres, garneles, ķemmes gliemenes

Tītara, vistas, jēra gaļa

Brieža gaļa, jūras zivis, lasis, tuncis, truša gaļa, speķis

Gaļa

Vistas krūtiņa

Govs siers,
homogenizēts
piens,
saldējums

Olas, sviests,
jogurts,
paniņas,
biezpiens, aitu tauki,
saldējums

Olas, piena
produkti

Sojas siers, sojas
piens, kazas piens,
kazas siers,
sūkalas

Mātes piens, govs
piens

Alus,
bezalkoholis-kie gāzētie
dzērieni,
spirtotie dzērieni,
stiprie liķieri,
vīni, citi
alkoholiskie
dzērieni

Kafija, koka-kola

Tēja

Dzērieni

Ingvera tēja

Zaļā tēja, žeņšeņa tēja

Zāļu tējas, citronu dzēriens, ūdens

Narkotikas un
ķimiskas vielas,
medikamenti,
pesticīdi,
herbicīdi

Saldumi un konfektes, kakao un
šokolāde

Citi produkti

Ābolu etiķis,
lecitīna granulas,
probiotiskas kultūras, sārmainie antioksidanti

Pārstrādāts
medus

Biškopības produkti

 

Ziedputekšņi,
jēlmedus

Liepziedu, viršu medus

Garšvielas

Austrumu dārzeņi – maitake, daikons,
pieneņu saknes,
šitaki sēnes, kombu, reiši, nori, umeboši, vakame

Kanēlis, karijs,
ingvers, sinepes,
čilli pipari, jūras
sāls, dažādas zāles

Vairāk par šo tēmu:

 Saliekamo mēbeļu plusi un mīnusi

Salokāmās mēbeles pēdējos gados ir ieguvušas ievērojamu popularitāti, jo īpaši tāpēc, ka pilsētas mājokļi kļūst kompaktāki un pieaug nepieciešamība pēc risinājumiem, kas aizņem mazāk vietas

Lasīt »