Gundega Krastiņa, žurnāls „Garšīgs” 2009. gada aprīlis
Sen ir zināms, ka vīnogas un vīnogu produkti (protams, arī vīns) ir labs ierocis cīņā ar sirds un asinsvadu slimībām, pateicoties polifenolu (augu valsts izcelsmes ķīmiskās vielas) antioksidantu īpašībām
Vīnogu polifenoli arī samazina asins recēšanu, novēršot trombu
veidošanos, normalizē sirds ritmu un palīdz novērst asinsvadu
sašaurināšanos. Joprojām nav pilnīgi skaidrs, tieši kādā veidā
polifenoli darbojas, bet fakts, ka tās ir aktīvi darbojošās vielas, ir
vispāratzīts.
Nesen pētījumos tika konstatēts, ka vīnogu ekstrakts var palīdzēt
cīnīties arī pret kuņģa slimībām. Kuņģa saslimšanas, īpaši gastrītu,
kuņģa čūlu un kuņģa vēzi, izraisa baktērija Heliobacter pylori. Nesen
veiktā pētījumā zinātnieki no Klemzonas universitātes ASV ir
konstatējuši, ka vīnogu un vīnogu sēkliņu ekstrakts nomāc šīs
baktērijas vairošanos un izplatīšanos. Arī ķiplokiem, brokoļiem,
dzērvenēm un zaļajai tējai, bet sevišķi to ekstraktiem ir spējas nomākt
Heliobacter pylori.
Polifenolus gan satur visi augi, augļi un dārzeņi, bet īpaši bagātīgs
to avots ir ogas, tēja, alus, olīveļļa, melnā šokolāde, kafija,
valrieksti, zemesrieksti, granātāboli un brokoļi.