{{#image}}
{{/image}}
{{text}} {{subtext}}
   

 


Nevajag pašsadedzināties tikai tādēļ, lai citiem būtu silti...


 

Citi raksti par šo tēmu

Vasaras spēks tavā glāzē

Pēdējos gadus Latvijā daudz tiek runāts par zaļo dzīvesveidu, veselīgu pārtiku, par tautas medicīnas metodēm un daudzām citām lietām, kas skar veselības saglabāšanu un dzīves ilguma un kvalitātes uzlabošanu. Ja vēlamies rūpēties par savu organismu un būt veseli, ikdienā ir vairāk jāseko līdzi pārtikas izcelsmei un ēdienu sastāvam. Daudzi speciālisti iesaka pirmkārt izvēlēties dzīvesvietas reģionam piemērotu pārtiku, tajā skaitā dārzeņus, augļus un ogas, kas aug Latvijā.

Viens no efektīviem veidiem, kā stiprināt imūnsistēmu un bagātināt ikdienas pārtiku ar dabīgiem vitamīniem un izteiktām veselību uzlabojošām vielām, ir ieviest kā paradumu regulāri papildināt ēdienkarti ar koncentrētiem, spēcīgiem, dabīgiem produktiem – kā piemēram, ziedputekšņiem, dabīgajām sulām, diedzētiem graudiem, svaigi maltām linsēklām. Šādi produkti nav jāpatērē lielos daudzumos, jo tie koncentrētā veidā satur organismam nepieciešamās aktīvās vielas, kas izteikti vajadzīgas tumšajā ziemas periodā. 100% dabīgās sulas ir ļoti piemērotas kā dabīgo vitamīnu un aktīvo elementu avots gan pieaugušajiem, gan bērniem, jo, piekritīsiet, ka ne visus veselīgos produktus bērniem un pusaudžiem var “iebarot”, kur nu vēl svaigā un tīrā veidā.

Kad jūs domājat par sulu, tad prātā nāk vārdi “veselīgi”, “dabīgi”, “vitamīni”. Bet vai mēs pietiekoši bieži aizdomājamies par konkrētās sulas izcelsmi un lasām sastāvu? Kā neapjukt veikalu plauktos, un saprast, kas tad “lācītim vēderā”, ja vēlamies nopirkt dabīgu un veselīgu produktu? Lielākā daļa veikalos nopērkamo sulu un nektāru ir iepakotas Tetra pakās, un pārsvarā tās tiek ražotas no koncentrātiem, jo lielākoties visi augļi un ogas, kas izmantoti sulu ražošanai, nāk no ārzemēm.

Tomēr pēdējā laikā ir salīdzinoši viegli atrodami arī pašmāju ražotāju piedāvājumi, ja vēlamies iegādāties veselīgas, 100% dabīgas, Latvijā ražotas sulas, kas gatavotas no Latvijā audzētiem augļiem un ogām. It īpaši vēsajās vitrīnās pie augļu un dārzeņu stendiem atrodamas rindas ar krāsainām pudelēm, kas satur tik daudz vērtīgo un mums nepieciešamo vielu.

Lai tuvāk iepazītos ar pašmāju sulu ražotājiem un apskatītu produktu tapšanas procesu, dodamies ciemos uz Gaujienu, kur uzņēmumā Very Berry top dabīgas ogu sulas. Uzņēmums savu darbību sāka jau 1997.gadā kā viens no pirmajiem lielogu dzērveņu audzētājiem Latvijā. Nu pašu audzētais sortiments paplašinājies – bez  dzērvenēm te aug arī dārza mellenes un krūmmellenes, rabarberi, avenes un zemenes. Dabīgo sulu sastāvu garantē arī tas, ka ogu audzēšanā izmanto vien dabisko mēslojumu. Pārējās Very Berry gatavās produkcijas sastāvā izmantotās ogas - upenes, cidonijas, aronijas, smiltsērkšķus, ķiršus un ābolus nodrošina vietējie ražotāji no Latvijas. Šobrīd Very Berry ražotās 100% dabīgās sulas (dzērveņu, upeņu, aveņu, aroniju, melleņu, smiltsērkšķu, ķiršu), morsus un sīrupus, dzērvenes pūdercukurā, dzērveņu sukādes, kā arī svaigās ogas var iegādāties daudzos Latvijas veikalos – gan lielos, gan mazos. Produktu augsto kvalitāti apliecina 2007. gadā saņemtais starptautiskais “Global G.A.P.” sertifikāts, ko uzņēmums atjauno ik gadu – to pēc rūpīgām pārbaudēm uzņēmumā piešķir labas ogu audzēšanas prakses saimniecībām. Uzņēmuma produktu augsto kvalitāti novērtējusi arī Latvijas Ārstu biedrība, kas Very Berry par veselīgu produktu ražošanu piešķīrusi Veselības gada balvu.

Uzņēmuma pamatvērtības – dabiskumu, mūsdienīgumu, vienkāršību un atvērtību jūt ne tikai komunikācijā ar uzņēmuma darbiniekiem, bet arī redzot ražošanas procesu, un nobaudot gatavos produktus. Very Berry dabīgās sulas tiek iegūtas ar mehāniskās spiešanas un saudzīgās pasterizēšanas metodi, kas iznīcina kaitīgās baktērijas un raugus, bet ļauj saglabāt maksimāli daudz ogu vērtīgās īpašības, vitamīnus un citas aktīvās vielas. Sulām netiek pievienots cukurs, pārtikas konservanti un aromatizētāji, tāpēc tas ir 100% dabisks, veselīgs un vitamīniem un antioksidantiem bagāts produkts. “Dabiskums ir vissvarīgākā mūsu pamatvērtība. Ņemam tikai to, ko daba mums dod. Ogas sevī uzņem pašu labāko no Latvijas vasaras, un mēs ņemam pašu labāko no ogām,” ar pārliecību saka  uzņēmuma saimniece Gundega Sauškina. Sulas tiek pildītas stikla pudelēs, jo tīra, 100% sula ir ļoti stipra, savukārt stikls ir ķīmiski inerts un bioloģiski neitrāls materiāls – saskarsmē ar sulu tas neko neizdala un sulā nekas neiekļūst. Šīs sulas var lietot gan tīras, gan atšķaidītas ar aukstu vai siltu ūdeni. Tās var izmantot arī saldo ēdienu pagatavošanā. Dodot sulas maziem bērniem, pirms tam tās vajadzētu atšķaidīt vidēji 1:4 ar ūdeni, un pēc garšas var pievienot arī medu vai cukuru. Karstu vai verdošu ūdeni gan nevajadzētu izmantot sulu atšķaidīšanai, jo tas var iznīcināt vērtīgos vitamīnus, kas ir sulas sastāvā.

Sulu daudzveidība palīdz organismam dažādos veidos, jo katrā no tām ir savs atšķirīgs vitamīnu un citu svarīgo dabīgo vielu sastāvs un iedarbība. Turklāt dabīgie vitamīni (atšķirībā no sintētiskajām vitamīnu tabletēm) iedarbojas uz organismu kompleksi – ar visām augā esošajām papildus vielām (flavonoīdiem, fitoncīdiem, antioksidantiem, pektīnvielām u.c.).

Dzērvenes ir viena no Latvijas stiprākajām ogām, un viens no galvenajiem C vitamīna avotiem ziemā, kā arī tām piemīt izteiktas pretiekaisuma īpašības. Dzērvenes jau no seniem laikiem ieteiktas imūnsistēmas stiprināšanai un dažādu saslimšanu gadījumos. Mellenes ir galvenais palīgs skaidras un asas redzes saglabāšanai, kā arī cīnās ar novecošanās procesiem. Avenes labi noder saaukstēšanās gadījumā gan kā organismu spēcinoša oga, gan drudzi mazinoša.  Aronija ir diezgan reta oga mūsu uzturā, lai gan tās pozitīvo īpašību dēļ, to vajadzētu lietot biežāk. Aronija paaugstina darba spējas, mazina stresu un tonizē organismu. Ķirši ir ne tikai garšīgi, bet ir arī lielisks profilakses līdzeklis pret slimībām un ādas novecošanu; ķirši satur ļoti daudz antioksidantus, kas cīnās ar kaitīgajiem brīvajiem radikāļiem. Upenēs ir daudz C vitamīna, tās ārstē no saaukstēšanās un paaugstina organisma pretošanās spēju slimībām. Upenes arī uzlabo asinsriti, normalizē asinsspiedienu un iedarbojas nomierinoši. Smiltsērkšķi ir kā Latvijas ēdamais zelts. Šī oga satur gandrīz visu vitamīnu klāstu, provitamīnus, minerālvielas un bioloģiski aktīvās vielas – nu gluži kā dabīga multivitamīnu tablete. Dažas karotes sulas nodrošina mūs ar nepieciešamo dienas vitamīnu devu. Smiltsērkšķi ir vislabākie augļi cilvēku imūnsistēmas stiprināšanai.

Tomēr, neskatoties uz daudzām pozitīvajām īpašībām, nav nemaz tik viegli apēst 100g svaigu dzērveņu vai smiltsērkšķu, un to tik bieži nedarām. Savukārt regulāra 100% dabīgu sulu lietošana ikdienas uztura bagātināšanai un veselības stiprināšanai ir pozitīvs ieradums, ko savā dzīvē var ieviest ikviens. Sajūtiet Latvijas dabas spēku un esiet stipri un veseli!

www.veryberry.lv

www.facebook.com/veryberry.lv

 

Follow veselslv on Twitter

 

 

Citi piedāvājumi