Kā gatavot veselīgi uz pannas?

Igors Pļava

Lai maltīte izdotos un gatavošana sagādātu prieku, ir nepieciešami atbilstoši virtuves piederumi. Kas gan nav dzirdējis par īpašo vecmammas pannu, uz kuras kartupeļi vienmēr sacepās zeltaini, bet kotletes ieguva apetelīgi brūnu mundieri? Ikvienai saimniecei virtuvē ir panna, uz kuras gatavotais ēdiens vienmēr izpelnīsies uzslavas. Gatavošanas maģija vai tomēr pannas nopelns? Gan viens, gan otrs – kvalitatīvā pannā gatavots ēdiens iegūst izcilu garšu un aromātu. Kā to panākt? Vispirms jāsāk ar pannas izvēli.

Kādas pannas ir nepieciešamas ikvienā virtuvē?

  • Klasiskā jeb universālā panna

Šī panna rotā ikvienu virtuvi un tiek izmantota visbiežāk. Zīmīgi, ka mūsdienīgu pannu raksturo vienmērīgs siltuma sadalījums, kas ēdiena gatavošanu padara veselīgāku, izmantojot mazāku tauku daudzumu.  Ne mazāk svarīgs ir nepiedegošs, izturīgs pret skrāpējumiem pārklājums. Lielākā daļa pannu ir piemērotas visu veidu plītīm, ieskaitot arī indukcijas. Turklāt lielākā daļa pannu ir mazgājamas trauku mazgājamajā mašīnā.

  • Dziļā panna

Dziļās pannas var pildīt daudz funkciju  – tajās var cept un sautēt, vārīt zupu un gatavot mērci. Ja dziļai pannai ir noņemams rokturis, tajā var gatavot ēdienu cepeškrāsnī.

  • Vokpanna

Wok ir Āzijas virtuvei raksturīga dziļā panna, kas piemērota ātrai gatavošanai augstā temperatūrā. Dziļajā pannā siltums vienmērīgi sadalās, vienlaicīgi nodrošinot vienādus gatavošanās apstākļus visam ēdiena apjomam.

  • Grilpanna

Grilpannām atšķirībā no citām pannām ir rievota virsma. Šīs rievas palīdz atdalīt sulas, kas izdalās no paša produkta cepšanas laikā. Pēc tam šīs sulas var izmantot mērces pagatavošanā.

  • Pankūku panna

Lai gan pankūkas var mēģināt cept arī uz universālās pannas, nekas nelīdzināsies pankūku cepšanai šim mērķim paredzētā pannā. Optimālais pankūku pannas diametrs ir no 20 līdz 24 cm. Tā kā pankūku cepšanai nepieciešama augsta temperatūra, tad vislabāk šim mērķim izvēlēties čuguna pannu vai pannu ar daudzslāņainu pretpiedeguma pārklājumu.

Kā uz pannas gatavot veselīgi?

Pannas uzkarsēšana un minimāla eļļas lietošana ir divas galvenās metodes, lai uz pannas sagatavotu veselīgus un garšīgus ēdienus.

Vokpanna ir viena no daudzpusīgākajām pannām, kura īpaši piemērota ātrai gatavošanai augstā temperatūrā. Ātrā gatavošana palīdz saglabāt produktu vitamīnus un uzturvielas, kas zustu ilgstošas gatavošanas laikā. Vokpannas turklāt ir ērtas, ja receptē ir daudz, dažādu sastāvdaļu, kā arī nepieciešams izmantot mazāk taukvielu nekā parastajās pannās. Tā kā “vok” gatavošana paredz sastāvdaļu smalku sagriešanu, tad virtuves kombains būs vispiemērotākā virtuves ierīce šī uzdevuma veikšanai. Vokpannā iespējams gatavot ēdienu arī daudzos citos veidos: sautēt, fritēt, vārīt, tvaicēt un kūpināt. Vokpannas izmantošana ir plaši izplatīta Āzijas valstu virtuvēs, bet tās ir kļuvušas arī populāras citās pasaules daļās, jo piedāvā ātru, veselīgu un garšīgu gatavošanas iespēju.

Ne mazāk veselīgi var gatavot ar čuguma pannu. Čuguna pannas lieliski der gaļas apcepšanai, ilgstošām sutināšanām noteiktā temperatūrā, gatavot uz šīm pannām var teju jebko. Tām  ir lieliska siltuma vadītspēja, ēdienam čuguna pannā saglabājas barības vielas, dabiskā garša un aromāts. Čuguna panna nepiedeg un gatavošanai nav nepieciešams daudz eļļas, ja vien pirms tam panna ir labi uzkarsēta.

  • Gatavošanā izmantojiet nelielu daudzumu eļļas, piemēram, olīveļļa ( https://220.lv/lv/partikas-preces/bakaleja/ella-etikis/f/all/olivella )vai rapša eļļa būs tam piemērotas.
  • Pirms sākat gatavot, uzkarsējiet pannu līdz augstai temperatūrai.
  • Visus produktus sagrieziet vienāda lielumā, lai tie gatavotos vienmērīgi.
  • Sagatavojiet marinādi gaļai. Ķiploku spiede – ķiploku pievienošanai, medus, garšvielas, eļļa, ābolu etiķis, lai uzlabotu garšu un mīkstinātu gaļas tekstūru. Gaļu apcepiet vispirms un tad pievienojiet pārējās ēdiena sastāvdaļas.
  • Svaigas garšvielas un mērces pievienojiet beigās, lai saglabātu to aromātu un garšu.

Vairāk par šo tēmu:

 Saliekamo mēbeļu plusi un mīnusi

Salokāmās mēbeles pēdējos gados ir ieguvušas ievērojamu popularitāti, jo īpaši tāpēc, ka pilsētas mājokļi kļūst kompaktāki un pieaug nepieciešamība pēc risinājumiem, kas aizņem mazāk vietas

Lasīt »