Veselīgie graudaugu produkti

Uldis Mežs

Andis Brēmanis

Baltmaize, pulētie rīsi, manna, augstākā labuma kviešu milti, smalkmaizītes un cepumi – tie visi ir uzturprodukti, kas vairāk vai mazāk pieskaitāmi graudaugu vai no graudiem iegūto miltu izstrādājumiem. Vai tie ir veselīgākie graudu produkti, kuri būtu vēlami ikdienas ēdienkartē un bez kuriem cilvēka organisms nevarētu iztikt?

Diezin vai, jo visi minētie un vēl daudzi citi līdzīgi produkti ir iegūti, graudus pārstrādājot (lasīt – rafinējot, attīrot). Šajā procesā no grauda tiek atdalīti apvalki un arī grauda kodola ārējā daļa. Piemēram, augstākā labuma miltiem tiek malta grauda centrālā daļa, kas ir ceturtā daļa no vesela grauda, bet rīsi tiek pulēti. Šādi pārstrādāti graudu produkti ir balti, ilgi uzglabājas, labāk garšo, bet tajos izteikti samazinājies graudam raksturīgu, bioloģiski nozīmīgu vielu daudzums. Runa ir par balastvielām, vitamīniem, minerālvielām, olbaltumiem, arī labiem nepārstrādātiem taukiem. Tieši šo vielu, īpaši savā dabiskajā vidē, mūsu ēdienkartē parasti ir par maz.
Kā diētas ārsts ar prieku varu teikt, ka pārtikas rūpniecība pēdējā laikā ir sākusi ražot izstrādājumus arī veselīga uztura cienītājiem. Piemēram, ir daudz graudaugu izstrādājumu, kurus tiešām var saukt par veselīgiem. Parādās dažādu graudu pārslas; kādreiz pazinām tikai šādi apstrādātas auzas, tagad ir gan rudzu, gan griķu, gan no dažādiem graudiem kombinētas pārslas. Šur tur var nopirkt otrās šķiras kviešu miltus, diedzētus graudus un klijas.
Maizes ceptuves piedāvā visdažādākās veselības maizītes ar graudiem, klijām, sēklām. Te gan jāsaka, ka ne katra maize, kuras sastāvam ir pievienotas, piemēram, klijas, uzreiz būtu jāsauc par īpaši veselīgu. Ja aplūkojam uz etiķetes rakstīto, varam secināt, ka visbiežāk maizes sastāvā ir augstākā labuma milti un visi pārējie baltmaizei raksturīgie “labumi”.
Kā īpašs jaunums jāmin Latvijā ražotie rīsu un kviešu krekeri jeb galetes. Izmantojot modernu tehnoloģiju, no brūniem rīsiem un veseliem kviešu graudiem, nepievienojot taukus un cukuru, tiek iegūtas kraukšķīgas, gaisīgas galetes, kas saglabā visu graudam raksturīgo (gan balastvielas, gan vitamīnus, gan minerālvielas). Šo produktu var ēst gan kā savdabīgu maizes šķēlīti, kuru var papildināt ar jebko, ko liekam uz parastās sviestmaizes, gan kā cepumu, kam uzziež nedaudz ievārījuma vai medus. Katrā ziņā tas ir veselīgs graudaugu produkts, ko ir vērts nogaršot!
Labu apetīti!

Vairāk par šo tēmu:

 Saliekamo mēbeļu plusi un mīnusi

Salokāmās mēbeles pēdējos gados ir ieguvušas ievērojamu popularitāti, jo īpaši tāpēc, ka pilsētas mājokļi kļūst kompaktāki un pieaug nepieciešamība pēc risinājumiem, kas aizņem mazāk vietas

Lasīt »