šī ir slīdošā teksta rinda ar linku vai jebko citu

Mārrutki

Uldis Mežs

Iveta Galēja, žurnāls „Garšīgs” 2009. gada oktobris

Mārrutka sakne ir bez smaržas, un asums no tās izlaužas tikai tad, kad to iegriež vai ielauž. Tās rīvēšana gan nav viegla un prasa saņemšanos, taču rezultāts to visu atsver – tikai tad parādās mārrutka īstā garša un daba. Katrā ziņā rīvēt mārrutku labāk ārā, svaigā gaisā, un arī tad jāskatās, lai vējš pūstu nevis sejā, bet no muguras, un elpot vēlams caur muti, nevis degunu.

Rīvēšanai piemērotākas ir nepāraugušas saknes bez koksnainām šķiedrām.
Mizu nogriez biezā kārtā un sakni rīvē pēc iespējas smalkāk, jo tad
aromāts būs izteiksmīgāks. Nomizotu sakni ieteicams tūlīt apslacīt ar
citrona sulu, lai nesabrūnē, un tikai tad rīvēt. Sarīvēto masu samaisa
ar saldo krējumu, sāli un cukuru pēc garšas. Lai saglabātu gaišo krāsu,
etiķa vietā labāk pievienot vēl kādu karoti citrona sulas. Mārrutku
maisījuma asums būs atkarīgs no pievienotā krējuma daudzuma – ja gribi
maigākus, iemaisi vairāk krējuma. Tas pats attiecas arī uz ābolu
mārrutkiem – sarīvē skābu ābolu, apslaki ar citrona sulu, pārkaisi ar
sāli un šķipsniņu cukura, virsū rīvē mārrutku, atkal apslaki ar citrona
sulu. Lai noķertu īsto garšu, ik pa brīdim samaisi un nogaršo. Ja gribi
maigāku, pierīvē vēl kādu ābolu. Iecienīts un dekoratīvs variants ir
mārrutki ar sarkanajām bietēm. Recepte ar konkrētām proporcijām te
nederēs, būs vien jāpaļaujas uz savu garšu, jo asums un pārējās nianses
ir ļoti atkarīgas no katras konkrētās saknes. Ideālā variantā mārrutki
būtu jārīvē īsu brīdi pirms ēšanas, jo sinepju eļļa, kas «atbild» par
pikantumu, ātri izgaro. Ja tiek rīkota rīvēšanas talka, visam jābūt
sagatavotam un  pie rokas, lai gatavo produkciju zibenīgi dabūtu iekšā
burciņās un aizvākotu. Starp citu, daudz vieglāk ir sarīvēt viegli
sasalušu sakni.
• Rīvēti mārrutki, samaisīti ar krējumu, ir lieliska piedeva zivju
ēdieniem, it sevišķi žāvētām zivīm, kā arī žāvētas gaļas, šķiņķa un
citiem gaļas ēdieniem.
• Rīvēti mārrutki ar sasmalcinātiem ķiplokiem, citrona sulu,
muskatriekstu, pipariem, olas dzeltenumu un rozīnēm veido garšīgu mērci
grilētai gaļai.
• Rīvēti mārrutki, samaisīti ar treknu skābo krējumu, maltiem baltajiem
pipariem un samaltām grauzdētām mandelēm, papildina meža dzīvnieku
gaļas, kā arī zivju ēdienus.
• Biezpiens vai svaigais siers, samaisīts ar mārrutkiem, ir laba piedeva brokastu maizītēm.

Vairāk par šo tēmu:

Ēdiet prātīgi

Kad neesat vienisprātis ar savu spoguļattēlu un svaru bultiņas rādījumu, laiks pieņemt nopietnu lēmumu. Būt vai nebūt pareizai ēšanai. Nepārdomātas diētas sekas ir muskuļu, nevis

Lasīt »