Puravi

Uldis Mežs

Signe Šēnfelde, žurnāls „Garšīgs” 2009. gada novembris
Vai zini, ko nozīmē franciski pievilcīgais ieraksts restorānu ēdienkartēs vichys- soise? Tas nav nekas cits kā aukstā puravu krēmzupa, iemeldēta izsmalcināto ēdienu rasē. Taču patiesībā nekā pārlieku smalka šajā ēdienā nav; puravs drīzāk ir ziemeļnieciski sīvs un sīksts laucinieks nekā maigs un jūtelīgs franču pilsētnieks. Turklāt īpašas attiecības ar puravu ir velsiešiem. Kad 640. gadā karaļa Kadvaladera vadībā tie sakāvuši sakšus, lai nesajauktu ienaidniekus ar savējiem, pie cepurēm sprauduši puravus. Velsā Svētā Deivida dienā joprojām pieņemts pogcaurumā iespraust pa puravlapai.

Arī Latvijā puravi jūtas kā īsti savējie; ja būs kaut daži grādi
siltumā un gana mitruma, turpinās augt arī pagrabā. Ja vēlies šo
dārzeni saglabāt dzīvelīgi sulīgu visu ziemu, novāc to ar visām saknēm
un, nokratot tikai zemes lielumu, liec stāvus cieši citu pie cita kastē
vai konteinerā, kura dibenā ir mitras zāģskaidas vai kūdra. Telpai gan
jābūt vēsai, un puravi reizēm jāapsmidzina. Ja tev ir siltumnīca, tad
pēc novākšanas no lauka vari tos pierakt tur; ja gaidāms lielāks sals,
kātus apber ar kūdru vai apsedz ar agrotīklu. Ir puravu šķirnes, kas
pārziemo pat lielā salā, ja vien, protams, ir sniegs. Taču svarīgākais,
kāpēc tā būtu jānoņemas ar puravu uzglabāšanu, ir fakts, ka pēc
novākšanas C vitamīna daudzums dārzenī pieaug divas reizes.
Vairāk C vitamīna satur puravu lapas, taču sīpolā (botāniķi to dēvē par
neīsto sīpolu) ir karotīns, kālijs un virkne citu noderīgu
minerālvielu. Tāpat kā sīpols, kura vietā to nereti izmanto, arī puravs
ir pilns ēterisko eļļu un enzīmu, kas lieti noder cilvēka organisma
imunitātes un balss saišu stiprināšanai, cīņā ar liekajiem kilogramiem
un reimatismu, nomierina nervu sistēmu, aknas un žultspūsli. Ir pat
īpaša puravu diēta atslodzes dienām – tikai vārīti vai sautēti puravi
ar olīveļļu un pāris pilieniem citrona sulas… Taču labāk tie garšo
zupās – ar vai bez vistas buljona un kartupeļiem (britu variants) –,
salātos, sautējumos, pildījumos, viegli apvārīti un apcepti sviestā kā
patstāvīgs ēdiens kopā ar balto mērci vai bez tās. Puravs labi sader
arī ar saldo krējumu, siera mērci vai šķiņķi, kurā tas ietīts.
P. S. Vichyssoise recepti atradīsi katrā franču recepšu krājumā.

Vairāk par šo tēmu:

 Saliekamo mēbeļu plusi un mīnusi

Salokāmās mēbeles pēdējos gados ir ieguvušas ievērojamu popularitāti, jo īpaši tāpēc, ka pilsētas mājokļi kļūst kompaktāki un pieaug nepieciešamība pēc risinājumiem, kas aizņem mazāk vietas

Lasīt »