šī ir slīdošā teksta rinda ar linku vai jebko citu

Rožkāposti

Uldis Mežs

Iveta Galēja, žurnāls „Garšīgs” 2009. gada decembris

Rožkāposti ir tie paši Briseles kāposti, un gan viens, gan otrs nosaukums ir pareizs. Rožkāposti tāpēc, ka mazie kāpostu pumpuriņi atgādina vēl neatvērušās rozes, bet Briseles kāposti tāpēc, ka 19. gadsimta grūtajos laikos Briseles apkaimes zemnieki glāba pilsētnieku vēderus no izsalkuma. Stāsti par šo minikāpostiņu labajām īpašībām ir saglabājušies vēl no 1597. gada beļģu hronikām.

Ziemā rožkāposti ir ideāls vitamīnu un citu vērtīgu vielu avots,
turklāt jo ilgāk tie dzīvojas uz lauka, jo garšīgāki kļūst. Lielāko
daļu rožkāpostu parasti novāc līdz novembra beigām, decembra sākumam,
taču tie, kas paliek uz lauka, kļūst vēl garšīgāki; aukstuma ietekmē
tie zaudē asumu un rūgtumu un kļūst maigāki un saldāki. Starp citu,
rožkāposti itin mierīgi pārdzīvo aukstumu līdz -12 grādiem. Rudenī
novāktiem rožkāpostiem ir gaiši zaļas lapiņas, turpretī ziemā un pat
pavasarī vāktiem – tumši zaļas. Šie krāsu toņi kvalitāti neietekmē,
galvenais, lai ārējās lapiņas nebūtu dzeltenīgas un savītušas.
Atšķirībā no citiem kāpostiem rožkāposti nav ilgi uzglabājami, jo tad
zaudē visu labo, kas tajos mīt. Arī ledusskapī tos nevajadzētu uzglabāt
ilgāk par trim četrām dienām, vislabāk – no dārza uzreiz katlā.
Lai rožkāposti vienmērīgāk izvārītos, ieteicams kātiņus krusteniski
iegriezt. Ja kāpostus paredzēts vārīt ilgāku laiku, tas nav
nepieciešams, galvenais – pirms tam noņemt pāris ārējo lapiņu un
nogriezt cieto kātiņu. Vāciešiem rožkāposti ir svētdienas cepeša
piedeva; tos pasniedz galdā arī visos svētkos, sevišķi Ziemassvētkos un
citās ziemas svinībās. Klasiskais variants ir sviestā sautēti
rožkāposti, kas pārkaisīti ar muskatriekstu un baltajiem pipariem.
Rožkāpostus nevajadzētu vārīt ilgāk par astoņām minūtēm, jo vislabāk
tie garšo, kad ir vēl nedaudz kraukšķīgi. Ziemā rožkāposti sevišķi labi
sader ar kastaņiem, zosi un meža dzīvnieku gaļu, taču tos var pievienot
arī zupām un salātiem.
Ja rožkāpostus sautē atsevišķi sālsūdenī vai buljonā, vislabāk vistas
buljonā, izmanto pēc iespējas mazāk šķidruma un nevāri ilgāk par 15
minūtēm, lai nezaudētu garšu un arī vitamīnus. Ja īsti nepatīk izteiktā
kāpostu garša, to vari mazināt ar piena piedevu. Starp citu, arī zilie
pelējuma sieri labi sader ar rožkāpostiem, gluži tāpat kā āboli,
ananasi, grauzdētas mandeles un sezama sēkliņas.

 

Vairāk par šo tēmu:

Ēdiet prātīgi

Kad neesat vienisprātis ar savu spoguļattēlu un svaru bultiņas rādījumu, laiks pieņemt nopietnu lēmumu. Būt vai nebūt pareizai ēšanai. Nepārdomātas diētas sekas ir muskuļu, nevis

Lasīt »