Vakariņu receptes ar tosteri

Igors Pļava

Tosteris virtuvē var paveikt daudz vairāk nekā Jūs domājat! No  vienkāršas tehnikas maizes apbrūnināšanai tosteri ir pārtapuši ērtās un daudzfunkcionālās virtuves ierīcēs ar vairākām ļoti noderīgām funkcijām – tie var nodrošināt  vairākas apbrūnināšanas pakāpes, automātisko izslēgšanos,  atkārtotu uzsildīšanu un atkausēšanu. Tāds tosteris rosina eksperimentēt – izmēģināt ātri pagatavojamas un gardas receptes!

Maizes apbrūnināšana

Ar mūsdienīgu tosteri pat tradicionāla baltmaizes šķēle garšos citādi. Atkarībā no apbrūnināšanas pakāpes mainās arī maizes garša un tekstūra. Maizes šķēli SMEG tosteri (220.lv interneta veikala sortiments) gaiši apbrūnina vien 1.5 minūtes laikā.

Tefal tosteris piedāvā 7 grauzdēšanas iestatījumus un 2 platus nodalījumus, pateicoties kuriem Jūs varat pagatavot biezu un plānu grauzdiņu ar perfektu kraukšķīgumu.

Baltmaize

Gaiša tostermaize ir visbiežāk izmantotā baltmaize karstmaizīšu ar sieru, gaļu un svaigiem dārzeņiem pagatavošanai. Lai varētu tosterī gatavot ar dažādām sastāvdaļām pildītu dubulto karstmaizi, vajadzēs papildus iegādāties tostera restītes, lai saspiestu un noturētu pildīto karstmaizi  vertikāli. Tādas saspiežamās restītes ir papildu SMEG tostera aksesuārs.

SMEG tosterim ir smalkmaizīšu funkcija, kas apcep tikai vienu maizes pusi.

Kāpēc tas svarīgi?

Daži cilvēki dod priekšroku no abām pusēm apceptai maizes šķēlei, bet citi vēlas, lai tikai viena puse būtu viegli apcepta.

Tāpat daudzās sviestmaižu receptēs ir ieteikums apcept tikai vienu pusi, lai iegūtu krāsu un tekstūru kontrastu.

Ciabatta

Itāļu ciabatta svaiga ir bezgala garšīga, to ērti lauzt, baudīt iemērktu zupā vai apsmērētu ar sviestu. Parasti tosterim ir divi nodalījumi, kurās var ievietot līdz pat 30 mm biezu maizes šķēli – ideāli ciabattas uzsildīšanai.

Ja maize izņemta no saldētavas, tad tosteris ar atkausēšanas funkciju, to maigi atkausēs un apgrauzdēs līdz Jūsu izvēlētajai brūnuma pakāpei.

Rudzu maize

Mums tradicionāli garšo tumša maize, tādēļ varam izmantot tosteri, lai apbrūninātu rudzu maizes šķēles, un pēc tam tās apsmērētu ar ķiploku sviestu.

Gardas receptes ar sviestmaižu tosteri

Ierasti tosteri izmantojam, lai pagatavotu brokastu sviestmaizes, taču cita veida tosteris –  saukts sviestmaižu tosteris jeb sviestmaižu grils,  labi kalpos, ja nav vēlme ilgi gatavot, bet gribas izmēģināt kaut ko jaunu.

Lūk, dažas gardas un ātras receptes!

  1. Klasiskā sviestmaize ar šķiņķi uin sieru
    • Uz maizes šķēles uzliek sieru un šķiņki;
    • Lielākam sātam šķinķa vietā var izmantot bekona šķēli, kuru pirms tam uz pannas uzcep;
    • Maizes pusītes ievieto tosterī un cep līdz siers izkusis.
  2. Avokado un olu sviestmaize
    • Olu sakuļ kopā ar avokādo līdz vienmērīgai masai;
    • Uzsmērē uz maizes šķēles;
    • Pārkaisa ar nedaudz sāls un pipariem;
    • Maizes pusītes ievieto tosterī un cep līdz ola ir vēlamajā konsistencē.
  3. Sviestmaize ar tomātu un mocarellas sieru
    • Tomātu un sieru sagriež ripiņās;
    • Uzliek uz maizes šķēles;
    • Pārkaisa ar sāli un pipariem pēc vēlēšanās;
    • Maizes pusītes ievieto tosterī un cep līdz siers ir  izkusis.
  4. Sviestmaize ar sarkano pupiņu masu
    • No konservētām pupiņām izveido viendabīgu masu;
    • Maizes šķēli apsmērē ar pupiņu masu;
    • Liek virsū marinētu gurķīti un žāvētu desu;
    • Maizes pusītes ievieto tosterī un cep līdz sviestmaize iegūst vēlamo krāsu.
  5. Sviestmaize ar ābolu un kanēli
    • Ābolu sagriež plānās šķēlēs;
    • Uzliek uz maizes šķēles;
    • Pārkaisa ar cukuru un kanēli;
    • Maizes pusītes ievieto tosterī un cep līdz sviestmaize iegūst vēlamo krāsu un āboli mīksti.

Jāņem vērā, ka dažādi tosteri var atšķirties ar veidu, kā tie gatavo pildītas sviestmaizes, tāpēc vērts eksperimentēt un pielāgot receptes savam tosterim. Labu apetīti!

Vairāk par šo tēmu: