šī ir slīdošā teksta rinda ar linku vai jebko citu

Lienas Medus

Ilze Začeste

Medus ir vispopulārākais biškopības produkts, kas izsenis lietots gan uzturā, gan ārstniecībā. Medus kā tonizējošs, vispārēji spēcinošs līdzeklis, tautas medicīnā plaši pielietots elpošanas ceļu slimību ārstēšanai kā arī ārīgām kompresēm, pateicoties savām baktericīdajāms īpašībām. Medus dod enerģiju, stiprina sirdi, baro mūsu smadzenes, tas ir lielisks palīgs saaukstēšanās slimību gadījumos un imunitātes stiprināšanai. No medus katrs pats savām rokām var veidot skaistumkopšanā un pirts rituālos izmantojamus produktus –  masāžām, pīlingiem, maskām.

Medus ķīmiskais sastāvs un bioloģiskās īpašības nav nemainīgas, tas atkarīgs no augiem un gadalaikiem, kad medus ir ievākts.

Zīmols Lienas Medus var lepoties ar dažādiem produktiem kas nākuši no čaklajām bišu saimēm. Svarīgi ir arī tas, ka medus ir bioloģiski sertificēts, izslēdzot pesticīdu klātbūtni.

Griķu medus – satur daudz dzelzs, olbaltumvielas, ieteicams pret anēmiju, asinsvadu trauslumu.

Viršu medus – satur daudz minerālvielas, olbaltumvielas. Uzlabo gremošanu.

Liepziedu medus-  pretmikrobu iedarbība, mazina iekaisumus, palīdz atklepot, sirdi spēcinoša iedarbība, lieto ārīgi apdegumiem, strutojošām brūcēm.

Izsvīduma medus– līdzsvaro kuņģa zarnu trakta mikrofloru, mazina anēmiju.

Dažādu ziedu jeb polifloras medus – iedarbība bioloģiski  vispusīga, jo satur visu ievākšanas brīdī ziedošo augu īpašības! Aromāts un garša atkarīga no dominējošā auga.

Ļoti garda un spēcinoša ir Lienas saimniecībā iegūtā bišu maize. Tas ir dabas produkts, kam nav analogu pasaulē, bioloģiski aktīvo vielu daudzumā un daudzveidībā. Bišu maize satur aptuveni  240 bioloģiski aktīvo  vielu. Sastāva daudzveidība ir izskaidrojama ar to, ka bites aplido  dažādus ziedus plašā teritorijā,  no agra pavasara līdz rudenim, un savāc no tiem ziedputekšņus, kuros koncentrējās katram  augam unikāls dažādu aktīvo vielu daudzums. Ko bitīte īpaši apstrādājot ar savām siekalām un medu pārvērš saldi skābā, gardā un vērtīgā produktā.  Bišu maize satur aminoskābes,  minerālvielas ( Ca, F, Mg, Cu, Fe), vitamīnus ( C, B1, B2, B6, PP, E, folijskābi, biotīnu), ētreriskās eļļas, fermentus. Nozīmīgs bioloģiski aktīvo vielu komplekts nodrošina imunitātes faktora paaugstināšanos, uzlabo organisma vispārējo tonusu un pretestību saaukstēšanās slimībām.

Klientu iemīļoti un novērtēti ir garšaugi medū  – šajos produktos  ir sapludinātas medus un augu enerģijas, kas apvieno sauli, zemi, debesis un veselību, ko mums dāvina pati daba. Kā to visu izmantot?? Jāļaujas fantāzijām, bet pielietojums var būt ļoti plašs, gan gatavojot maltīti, gan pievienojot šos maisījumus dzērieniem, gan vienkārši uzēdot karotīti salda medus kopā ar zeltaini rūgto kliņģerīti vai pēc Saulgriežiem smaržojošu vīgriezi!

Piemēram,  medus un salvijas maisījums lieliski noderēs vīrusu laikā, jo salvijai  ir dezinficējoša un pretiekaisuma iedarbība, it sevišķi augšējo elpceļu iekaisumu ārstēšanā. Salvija novērš arī aknu, žultspūšļa un nieru iekaisumus. Ļoti svarīga tā ir klimaksa periodā, palīdz sakārtot hormonālo līmeni. Hipokrata laikos salviju uzskatīja par jaunības un auglības zāli. Šis maisījums lieliski derēs arī kā garšviela salātiem, gaļas ēdieniem, sieriem.

Pagājušajā gadā uzsāktas arī dažādu sēklu,  riekstu un veselīgu garšvielu kombinācijas ar medu. Nosaukumi intriģējoši – Spēka bumba, Ziemassvētku brīnums. Pašiem jānāk uz Kalnciema kvartāla tirdziņu un jānogaršo.

Mazliet sīkāk aprakstīšu maisījumu Spēka bumba, kurā apvienotas trīs garšvielas – kurkums, melnie pipari un kanēlis. Šo maisījumu varam lietot,  kad sajūtam pirmās saaukstēšanās pazīmes – kņudināšanu kaklā vai aizsmakumu, jo maisījumā ir spēcīgākais dabas antibakteriālais līdzeklis kurkuma. Šī garšviela ir unikāla un daudz pētīta, tai ir daudzpusīga iedarbība – kurkuma palīdz  saaukstēšanās gadījumos, jo mazina iekaisumu. Kurkuma veicina zarnu darbību un uzlabo mikrofloru, nomāc helikobaktērijas spēju piesaistīties pie kuņģa gļotādas, garšvielai piemīt  spēcīga pret vēža aktivitāte. Uzlabo aknu darbību, samazina holesterīnu.  Kurkuma tiek uzskatīta par līdzekli, kas palīdz saglabāt mūžīgu jaunību,  skaistumu un veselību. Kurkumu kopā ar medu  var izmanto ārīgi, sasitumu, sastiepumu un locītavu iekaisumu ārstēšanai, savukārt iekšķīgi medus palīdz uzsūkties dzelzij, ko satur kurkuma sakne.

Intensīvāku  kurkumā esošo  vielu uzsūkšanos, palīdzēs veidot melnie pipari. Tiem  pašiem par sevi ir virkne labo īpašību – uzlabo gremošanu, veicina asinsriti, tiem ir antibakteriāla un antivirāla iedarbība. Pipari palīdz artrīta gadījumos, kā arī pret sāpēm.   Savukārt kanēli  profilaktiski varam lietot gripas un citu vīrusu laikā, tas veicina arī gremošnas procesus, izlīdzina cukura līmeni organismā. Kanēlis ir mangāna, dzelzs un kalcija avots, stiprina sirdi un  uzlabo garastāvokli.

Šo trīs garšvielu savienojumu kopā ar medu iesaka arī  Ājūrvēdas medicīnā un virtuvē. No maisījuma var gatavot dzērienu, pievienojot līdz 50 grādiem uzkarsētu ūdeni vai pienu. To var sūkāt, kā veselīgu līdzekli pie kakla sāpēm, klepus, lēnām izšķīdinot mutē, kopā ar siekalām.

Mūsu radītajos maisījumos ir tikai  Latvijā vāktas, kaltētas un smalcinātas augu drogas un augstvērtīgs bioloģiskais medus. Arī garšvielas vai rieksti, ko izmantojam tiek iepirkti no pārbaudītiem piegādātājiem.

Atcerēsimies, ka liela saldumu uzņemšana ir piemērota cilvēkiem ar augstu fizisko slodzi, bet mazāk ieteicama cilvēkiem ar sēdošu dzīvesveidu, jo liekās kalorijas organismā pārvēršas par tauku rezervēm un liekajiem kilogramiem. Ikdienā saldu uzņemiet ar mēru un ievērojiet aktīvu dzīvesveidu.

Nāciet nogaršot visus gardumus uz Kalnciema kvartāla tirdziņu, vai rakstiet mums mājas lapā – www.lienasmedus.lv

Lai mums veselīgs un smaidošs rudens!

Vairāk par šo tēmu: