Ziemassvētki un Jaunais gads ir skaistākie svētki, tādēļ galdā gribas likt kaut ko īpašu. Šoreiz dažas neparastākas, bet veselīgākas receptes ar medus piedevu.
Svaigi āboli ar medu
30 g riekstu, 500 g aromātisku ābolu, ēdamkarotes citrona sulas, 30 g rozīņu, 2 ēdamkarotes krējuma, 1 ēdamkarote medus, cukurs pēc garšas.
Samaļ riekstus, nomizo ābolus, izņem tiem serdi, tad sagriež gabaliņos, pievieno nomazgātas, izmērcētas rozīnes un uzlej citrona sulu. Visu samaisa, pievieno nedaudz cukura pēc garšas). Medu sajauc ar krējumu un pārej sagatavotajai masai. Dekorē ar augļiem.
30 g riekstu, 500 g aromātisku ābolu, ēdamkarotes citrona sulas, 30 g rozīņu, 2 ēdamkarotes krējuma, 1 ēdamkarote medus, cukurs pēc garšas.
Samaļ riekstus, nomizo ābolus, izņem tiem serdi, tad sagriež gabaliņos, pievieno nomazgātas, izmērcētas rozīnes un uzlej citrona sulu. Visu samaisa, pievieno nedaudz cukura pēc garšas). Medu sajauc ar krējumu un pārej sagatavotajai masai. Dekorē ar augļiem.
Salāti “Assorti”
2 ēdamkarotes medus, 100 g rozīņu, 50 g grieķu riekstu, 1 mandarīns un mandarīnu sula, 100 g putukrējuma.
Rozīnes nomazgā un izmērcē, riekstus smalki sagriež. Pievieno mandarīnu. Pārlej ir mandarīnu sulu, pieliek medu. Salātus dekorē ar putukrējuma un smilšu mīklas cepumiem.
Medus piena želejā
2 glāzes piena, 2 ēdamkarotes medus, 2 tējkarotes želatīna, vanilīna.
Uzbriedinātam želatīnam un vanilīnam pievieno vārītu pienu, tad uzsilda līdz pilnīgai želatīna izšķīšanai. Maisījumu atvēsina līdz 40°, pievieno medu. Visu samaisa, ielej sulu glāzēs, ievieto ledusskapī. Pirms pasniegšanas dekorē ar augļiem.
Medu ieteicams izmantot dažādiem dzērieniem un kokteiļiem
Dažas receptes barojošiem kokteiļiem (1 porcija):
• 1 ēdamkarote bērzu sulas, 3—4 ēdamkarotes kefīra (vai jogurta), 1 olas dzeltenums, 1 /2 — 1 ēdamkarote medus (šķidra). Visu labi samaisa un lej kokteiļa glāzē.
• 2 ēdamkarotes biešu sulas, 1 glāze kefīra jogurta, 1 ēdamkarote mežrozīšu sulas, 1 /2 citrona sulas, 1 ēdamkarote viršu medus. Visu labi samaisa.
• 1 ēdamkaroti medus pievienot 1 glāzei jogurta (labāk augļu), saputot, atvēsināt un liet glāzē. Pagatavo neilgi pirms pasniegšanas.
Piena, medus un olas kokteilis
Uzvāra un atvēsina 3/4 glāzes piena. Pievieno vienu olas dzeltenumu sarīvētu ar 1 ēdamkaroti medus. Visu samaisa un saputo. Servē kokteiļa glāzē.
Piparmētras un medus kokteilis
2 ēdamkarotes žāvētu piparmētru pārlej ar verdošu ūdeni (500 g), nostādina 15—20 min. Nokāš, pievieno 2—3 ēdamkarotes medus un 1 citrona sulu. Papildina līdz tilpumam 3 1 ar novārītu atdzesētu ūdeni. Pasniedz atdzesētu.
Šis kokteilis ir ne tikai garšīgs, bet bagāts ar vitamīniem un ieteicams, lai novērstu sliktu dūšu, spiedošu sajūtu kuņģa-zarnu ceļos un asinsvados.
Arī no egļu skujām var pagatavot lielisku kokteilī
500—600 g zaļo skuju nomazgā, sīki sagriež, pārlej ar verdošu ūdeni (31), pievieno 2 ēdamkarotes cukura un citrona mizu (pēc garšas). Noslēgtā traukā vāra 20—30 min (var ieliet arī termosā un turēt 1 stundu). Iegūto novārījumu nokāš, nedaudz atdzesē, pievieno 1 citrona sulu un 2 ēdamkarotes medus. Visu samaisa līdz pilnīgai medus izšķīšanai. Ievieto slēgtā traukā ledusskapī. Šim kokteilim ir patīkams aromāts, neparasta garša, daudz vitamīnu. Neuzglabāt ilgi, jo tas zaudē savu vērtību!
Ziemassvētkos un Jaunajā gadā iesakām kokteili no priežu skujām, medus un saldējuma.
300 g skuju labi nomazgā, nedaudz nosusina ar dvieli un sastampā ar nedaudz cukura (1—2 ēdamkarotes). Visu liek emaljētā katlā, pievieno sarīvētu citrona mizu, pārlej ar 1 l verdoša ūdens. Pēc 1 stundas šķidrumu nokāš. Pievieno medu pēc garšas (1—2 ēdamkarotes) un jebkuru sīrupu vai ievārījumu (1 — 2 tējkarotes). Visu samaisa, pārlej stikla traukā un liek ledusskapī. Virsējo daļu (dzidro) ielej glāzēs un katrā ieliek 1 tējkaroti saldējuma. Labāk dzert ar salmiņiem.
Šis kokteilis ir aromātisks, garšīgs, veselīgs. Tam ir pretiekaisuma iedarbība, darbojas kā žults un urīndzenošs līdzeklis.
2 ēdamkarotes medus, 100 g rozīņu, 50 g grieķu riekstu, 1 mandarīns un mandarīnu sula, 100 g putukrējuma.
Rozīnes nomazgā un izmērcē, riekstus smalki sagriež. Pievieno mandarīnu. Pārlej ir mandarīnu sulu, pieliek medu. Salātus dekorē ar putukrējuma un smilšu mīklas cepumiem.
Medus piena želejā
2 glāzes piena, 2 ēdamkarotes medus, 2 tējkarotes želatīna, vanilīna.
Uzbriedinātam želatīnam un vanilīnam pievieno vārītu pienu, tad uzsilda līdz pilnīgai želatīna izšķīšanai. Maisījumu atvēsina līdz 40°, pievieno medu. Visu samaisa, ielej sulu glāzēs, ievieto ledusskapī. Pirms pasniegšanas dekorē ar augļiem.
Medu ieteicams izmantot dažādiem dzērieniem un kokteiļiem
Dažas receptes barojošiem kokteiļiem (1 porcija):
• 1 ēdamkarote bērzu sulas, 3—4 ēdamkarotes kefīra (vai jogurta), 1 olas dzeltenums, 1 /2 — 1 ēdamkarote medus (šķidra). Visu labi samaisa un lej kokteiļa glāzē.
• 2 ēdamkarotes biešu sulas, 1 glāze kefīra jogurta, 1 ēdamkarote mežrozīšu sulas, 1 /2 citrona sulas, 1 ēdamkarote viršu medus. Visu labi samaisa.
• 1 ēdamkaroti medus pievienot 1 glāzei jogurta (labāk augļu), saputot, atvēsināt un liet glāzē. Pagatavo neilgi pirms pasniegšanas.
Piena, medus un olas kokteilis
Uzvāra un atvēsina 3/4 glāzes piena. Pievieno vienu olas dzeltenumu sarīvētu ar 1 ēdamkaroti medus. Visu samaisa un saputo. Servē kokteiļa glāzē.
Piparmētras un medus kokteilis
2 ēdamkarotes žāvētu piparmētru pārlej ar verdošu ūdeni (500 g), nostādina 15—20 min. Nokāš, pievieno 2—3 ēdamkarotes medus un 1 citrona sulu. Papildina līdz tilpumam 3 1 ar novārītu atdzesētu ūdeni. Pasniedz atdzesētu.
Šis kokteilis ir ne tikai garšīgs, bet bagāts ar vitamīniem un ieteicams, lai novērstu sliktu dūšu, spiedošu sajūtu kuņģa-zarnu ceļos un asinsvados.
Arī no egļu skujām var pagatavot lielisku kokteilī
500—600 g zaļo skuju nomazgā, sīki sagriež, pārlej ar verdošu ūdeni (31), pievieno 2 ēdamkarotes cukura un citrona mizu (pēc garšas). Noslēgtā traukā vāra 20—30 min (var ieliet arī termosā un turēt 1 stundu). Iegūto novārījumu nokāš, nedaudz atdzesē, pievieno 1 citrona sulu un 2 ēdamkarotes medus. Visu samaisa līdz pilnīgai medus izšķīšanai. Ievieto slēgtā traukā ledusskapī. Šim kokteilim ir patīkams aromāts, neparasta garša, daudz vitamīnu. Neuzglabāt ilgi, jo tas zaudē savu vērtību!
Ziemassvētkos un Jaunajā gadā iesakām kokteili no priežu skujām, medus un saldējuma.
300 g skuju labi nomazgā, nedaudz nosusina ar dvieli un sastampā ar nedaudz cukura (1—2 ēdamkarotes). Visu liek emaljētā katlā, pievieno sarīvētu citrona mizu, pārlej ar 1 l verdoša ūdens. Pēc 1 stundas šķidrumu nokāš. Pievieno medu pēc garšas (1—2 ēdamkarotes) un jebkuru sīrupu vai ievārījumu (1 — 2 tējkarotes). Visu samaisa, pārlej stikla traukā un liek ledusskapī. Virsējo daļu (dzidro) ielej glāzēs un katrā ieliek 1 tējkaroti saldējuma. Labāk dzert ar salmiņiem.
Šis kokteilis ir aromātisks, garšīgs, veselīgs. Tam ir pretiekaisuma iedarbība, darbojas kā žults un urīndzenošs līdzeklis.